DEN HELDER – De gemeente Den Helder hoeft kunstenaar Rob Scholte geen inzicht te geven in een aantal documenten die betrekking hebben op de verkoop van het pand in Den Helder waar tot 2018 het Rob Scholte Museum was gevestigd. Dat heeft de rechtbank in Alkmaar besloten in een civiele zaak die Scholte tegen de gemeente Den Helder had aangespannen.
De documenten hebben grotendeels betrekking op de verkoop van het voormalige postkantoor waar het Rob Scholte Museum gevestigd was, aan een projectontwikkelaar. De gemeente Den Helder was ook in gesprek met Scholte over een eventuele koopovereenkomst voor het pand, en de rechter oordeelde later dat deze onderhandelingen onrechtmatig zijn afgebroken.
Volgens de kunstenaar had zijn museum nooit ontruimd hoeven worden als dat niet was gebeurd, en daarom wil hij een omvangrijke schadevergoeding van de gemeente Den Helder. Daarvoor zou de advocaat van de kunstenaar inzicht nodig hebben in de uiteindelijke overeenkomst die de gemeente Den Helder sloot met een projectontwikkelaar.
De rechtbank oordeelde echter in lijn met de gemeente en gaf aan dat de eisers geen belang hebben bij het verstrekken van de gevraagde stukken. Een brief van een advocaat van Scholte waarin hij het belang van de informatie toelichtte, werd door de rechter niet aan het dossier toegevoegd omdat het te laat was ingediend.Het juridische conflict tussen de kunstenaar en de gemeente is daarmee voorlopig nog niet beslecht.
Er loopt momenteel ook nog een procedure over de werken van Scholte, die na de ontruiming van 2018 zijn geveild.
De partner van Scholte heeft in een reactie op het vonnis aangegeven niet van plan te zijn om de advocaatkosten van de gemeente Den Helder te betalen.