‘Schoof vergroot kloof in wereld en Nederland’

AMSTERDAM – Zo reageert Oxfam Novib op de kabinetsplannen die afgelopen vrijdag naar buiten kwamen. Met de grootste bezuiniging op internationale samenwerking ooit breekt het kabinet-Schoof met een lange Nederlandse traditie van solidariteit met de meest kwetsbaren én brengt het onze eigen welvaart en veiligheid in gevaar. Oxfam Novib is geschokt dat, bovenop de structureel 2,4 miljard Euro bezuiniging uit het hoofdlijnenakkoord, twee extra maatregelen zijn aangekondigd die het budget voor ‘hulp’ nog eens met 1 á 2 miljard Euro verlagen.

Het kabinet schiet zichzelf hiermee in de voet, want vele grote vraagstukken zoals de klimaatcrisis vragen om internationale samenwerking. Die samenwerking zet Nederland op scherp door de enorme bezuinigingen. Oxfam Novib maakt zich ook zorgen over de groeiende ongelijkheid binnen Nederland door de belastingen van bedrijven en superrijken te verlagen. Ook de rechtsstaat staat onder druk door de plannen voor o.a. het uitroepen van een asielcrisis en de inperking van het demonstratierecht.

Michiel Servaes, algemeen directeur Oxfam Novib: “Terwijl de wereld in brand staat en de noden voor een recordaantal mensen alleen maar toenemen, trekt dit kabinet zich terug achter de dijken. De enorme bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking zijn niet alleen harteloos, maar bovendien kortzichtig en het druist in tegen Nederlandse kansen en belangen. We roepen de Tweede Kamer op om veel bewuster en actiever stil te staan bij deze historische trendbreuk en snel bij te sturen. Wat we in vele decennia hebben opgebouwd aan kennis, contacten, samenwerking en reputatie mogen we niet zomaar verloren laten gaan.”

Bezuinigingen ontwikkelingssamenwerking

In het hoofdlijnenakkoord heeft de coalitie besloten om in 2025 300 miljoen Euro te bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking. Vanaf 2027 wordt maar liefst jaarlijks 2,4 miljard Euro bezuinigd op het budget voor ontwikkelingssamenwerking. Het kabinet besloot deze maand om in 2025 200 miljoen Euro extra te bezuinigen. In 2025 besluit het kabinet of ze deze extra bezuiniging, als gevolg van ontkoppeling van het budget voor ontwikkelingssamenwerking met het Bruto Nationaal Inkomen (BNI), structureel in gaan voeren. Dit zou leiden tot een extra bezuiniging van 1-2 miljard Euro gedurende deze kabinetsperiode. Vorige week besloot het kabinet bovendien tot een derde bezuiniging op ontwikkelingssamenwerking: de aangekondigde bezuiniging op ambassades wordt teruggedraaid en de rekening hiervoor wordt doorgeschoven naar het budget voor ontwikkelingssamenwerking.

Dit kabinet deelt wel cadeaus uit aan bedrijven en de superrijken. Zo worden de belastingtarieven voor directeur-grootaandeelhouders en vermogenden verlaagd. Tegelijkertijd gaat het BTW-tarief voor (school)boeken, sport en cultuur omhoog maar wordt het minimumloon niet verhoogd. Oxfam Novib pleit om eerlijke belastingen in te voeren die de hele samenleving ten goede komen: voer een permanente vermogensbelasting in voor de rijkste 1% van Nederland. Zorg dat arbeid en vermogen even zwaar belast worden. Belastingontwijking door multinationals via Nederland moet stoppen. Arme landen lopen nu broodnodige belastinginkomsten mis omdat multinationals Nederland gebruiken als doorsluisparadijs.

Ook de rechtsstaat staat stevig onder druk door dit kabinet. Maatregelen om in Nederland het demonstratierecht te beperken, het maatschappelijk middenveld rechten, vrijheden en middelen af te nemen, en maatschappelijke organisaties te bedelven onder fors zwaardere administratielasten, zijn een reëel gevaar en een bedreiging voor de rechtsstaat. Dat de asielcrisiswet wordt doorgedrukt buiten het parlement om is daarvan een schokkend eerste voorbeeld.

Oxfam Novib zal zich onverminderd blijven inzetten voor bestrijding van armoede, honger en ongelijkheid. Met partners in Nederland en in het Zuiden zal Oxfam Novib zich hard blijven maken voor internationale afspraken en verdragen over klimaatfinanciering, bescherming van vluchtelingen, mensenrechten w.o. vrouwenrechten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *