LEEUWARDEN – De 53-jarige H. H. uit Leeuwarden is veroordeeld tot drie jaar cel waarvan één jaar voorwaardelijk voor het plaatsen en laten ontploffen van een mortierbom. De rechtbank acht bewezen dat H. op 11 oktober 2023 met opzet een ontploffing teweeg heeft gebracht voor de voordeur van een grillroom in Leeuwarden.
De knal van de ontploffing was zo hard, dat de politie de ontploffing op drie kilometer afstand hoorde en direct richting het centrum van Leeuwarden is gereden. Kort voor en tijdens de ontploffing waren er meerdere personen aanwezig rondom de grillroom. Het mag een wonder heten dat er niemand (dodelijk) gewond geraakt is, stelt de rechtbank. Het is bij materiële schade gebleven.
Gratis broodjes
De man heeft in ruil voor de belofte van drugs de mortierbom laten ontploffen bij de grillroom waar hij regelmatig gratis broodjes kreeg van de eigenaar, zo blijkt uit zijn verklaring. Ook blijkt dat hij zich geen moment heeft afgevraagd of hij door zijn handelen andere in gevaar kon brengen. Hij was op dat moment onder invloed van cocaïne en methadon waardoor hij niet goed na kon denken, aldus de man.
Officier van Justitie Posthuma was tijdens de inhoudelijke zitting van 20 augustus van mening dat de man willens en wetens de mortierbom tot ontploffing heeft gebracht waardoor er gevaar voor goederen, en gevaar voor zwaar lichamelijk letsel te duchten was. De officier van justitie eiste een celstraf voor de duur van 36 maanden waarvan 12 maanden voorwaardelijk met aftrek van voorarrest en een proeftijd van 3 jaar. Ook moet en er gedragsbeïnvloedende en vrijheidsbeperkende maatregelen worden opgelegd aan H, zoals geadviseerd door de reclassering.
Iets waar de raadsman, mr. Tinco Delhaye niet helemaal mee eens was tijdens de zitting in de rechtbank te Leeuwarden. De raadsman vond dat het aan de rechtbank was of de ontploffing gevaar voor personen met zich meenam, wel was hij het met het O.M. eens dat de aanslag met de mortierbom kon worden bewezen. H. had tijdens de verhoren door de politie al toegeven dat hij de aanslag had gepleegd in ruil voor drugs en broodjes.
mr. Delhaye pleitte ook voor een onvoorwaardelijke celstraf maar van korte duur zodat zijn cliënt kan worden opgenomen in een kliniek vanwege de bijzondere voorwaarden bij een voorwaardelijke celstraf. “Omdat mijn cliënt openstaat voor hulpverlening vind ik de door het OM. gevraagde oplegging van de 38z-maatregelen niet nodig, mocht de rechtbank wel besluiten om de 38z-maatregel op te leggen dan werkt mijn cliënt hieraan mee,” aldus de raadsman.
H. is al eerder met justitie in aanraking gekomen mede door zijn drugsverslaving. Het rapport van de GGZ-psycholoog zegt dat H. lijdt aan een matige verstandelijke ontwikkelingsstoornis en ernstige stoornissen in het gebruik van opioïden en cocaïne. Tijdens het delict was H. ook onder invloed van drugs. Het rapport vertelt verder over H. dat zodra hij weer drugs gaat gebruiken het risico op herhaling groot is.
Buitengewoon ernstig
De rechtbank stelt dat H. kennelijk nog wel dusdanig helder na kon denken, dat hij zichzelf in veiligheid kon brengen nadat hij de lont had aangestoken. H. verklaarde tijdens de zitting dat hij direct na het aansteken van het lont zich uit de voeten gemaakt heeft. De rechtbank vindt het gepleegde feit buitengewoon ernstig en neemt het de man bijzonder kwalijk.H. heeft hij zijn middelengebruik en verslaving laten prevaleren boven de veiligheid van personen en goederen. Hij heeft levensgevaar voor anderen veroorzaakt en geen respect getoond voor de eigendommen van anderen.
Gewaarschuwd mens
In het oordeel is ook meegenomen dat de man bekend is met druggerelateerde criminaliteit en meermalen veroordeeld is tot gevangenisstraffen voor het plegen van vermogensfeiten. Hij heeft in 2023 een tweede kans gekregen van de politierechter, maar ondanks dat hij een gewaarschuwd man was, heeft hij toch weer een ernstig feit gepleegd.
Daarnaast is rekening gehouden met de verstandelijke beperking verslavingsproblematiek van de man. De rechtbank veroordeelde de man tot een gevangenisstraf van 36 maanden, waarvan 12 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar.
Daarnaast moet hij zich laten behandelen in een gespecialiseerde zorginstelling. Ook zal hij langere tijd onder toezicht staan en een eerder opgelegde voorwaardelijke gevangenisstraf van 105 dagen uit moeten zitten.