AMSTERDAM – De hoeveelheid data van bedrijven wereldwijd blijft exponentieel groeien en wordt naar verwachting in tien jaar tijd vertienvoudigd. Dit blijkt uit het trendrapport van integratiespecialisten Enable U en Scamander over de exponentiële groei in data bij bedrijven en de problemen die daardoor ontstaan. De belangrijkste trends zijn onder andere: groeiend belang van datamanagement, onvoldoende aandacht voor API-security en de groei in applicaties en API’s.
“We bevinden ons in een perfecte storm waarin de snelle groei van data, stijgende kosten van cloudopslag en de toenemende complexiteit van IT-systemen en datastromen samenkomen,” zegt Jascha Gregorowitsch, CTO van Enable U. “Zonder een sterke focus op integratie en datamanagement riskeren bedrijven datakwaliteit, veiligheid en efficiëntie te verliezen.”
Explosieve datagroei vraagt om efficiënter beheer
De hoeveelheid data groeit explosief: van 64,2 zettabytes in 2020 naar 180 zettabytes in 2025, en een verwachte 612 zettabytes in 2030, blijkt uit onderzoek van Statista. Deze enorme toename maakt het lastig voor bedrijven om data effectief te beheren en waardevol in te zetten zonder een duidelijke strategie. Bovendien leidt inefficiënt databeheer tot onnodige kosten en verspilling.
Zo kopiëren organisaties vaak complete datasets zonder daadwerkelijke wijzigingen, wat niet alleen energie verspilt maar ook kosten en milieubelasting verhoogt. Door slimme technieken zoals event-driven notificaties kunnen bedrijven data efficiënter beheren, wat ook voordelen biedt op het gebied van veiligheid en naleving van privacywetgeving.
API’s groeiend doelwit voor cybercriminelen
Het beveiligen van API’s wordt steeds belangrijker, aangezien deze een groeiend doelwit zijn voor cybercriminelen. In 2023 was 29 procent van alle internetaanvallen gericht op API’s, en in januari 2024 werd bijna een kwart van de organisaties wereldwijd wekelijks getroffen door API-gerelateerde aanvallen, volgens cijfers van Akamai Technologies en Check Point Security. Deze groeiende dreiging onderstreept de noodzaak van strikte API-security om gevoelige gegevens en reputatieschade te voorkomen.
AI drijft explosieve datagroei en stelt hoge eisen aan datakwaliteit
De inzet van kunstmatige intelligentie (AI) zorgt voor een ongekende toename in de hoeveelheid data die bedrijven verzamelen en verwerken. Onderzoek van MIT Technology Review en Fivetran laat zien dat 45 procent van de organisaties de integratie van data en pipelines als grootste uitdaging ziet voor AI-readiness.
Daarnaast heeft 83 procent van de bedrijven databronnen geïdentificeerd die moeten worden samengebracht om AI-initiatieven te ondersteunen. “AI kan alleen effectief zijn als de gegevens waarop het draait van hoge kwaliteit zijn en efficiënt geïntegreerd worden,” benadrukt Gregorowitsch.
Managed Integrations worden cruciaal bij groeiend aantal applicaties
Met het groeiende aantal applicaties en leveranciers waarmee organisaties werken, wordt het beheren van datastromen steeds complexer. Volgens de ICT Benchmark Gemeenten 2023 werken gemeenten gemiddeld met 72 verschillende leveranciers per 100 applicaties.
Dit wordt versterkt door het toenemende gebruik van SaaS-oplossingen, waarbij veel data buiten de organisatie wordt opgeslagen. “Een goede integratie-aanpak is essentieel om data veilig en efficiënt uit te wisselen tussen interne en externe systemen en overzicht te houden over datastromen”, aldus Gregorowitsch.
Aantal API’s groeit explosief
Het gebruik van API’s neemt wereldwijd in hoog tempo toe. Grote bedrijven hebben gemiddeld 1.061 API’s in gebruik, terwijl kleinere en middelgrote organisaties tussen de 50 en 100 API’s beheren, blijkt uit het MuleSoft Connectivity Benchmark Report 2023 en onderzoek van Postman. Dit is niet verwonderlijk, aangezien 92 procent van de bedrijven verwacht hun investeringen in API’s verder te verhogen.
API’s vormen inmiddels de ruggengraat van internetverkeer, met percentages tussen de 57 procent en 83 procent, afhankelijk van de bron. “Het gemak waarmee API’s tegenwoordig kunnen worden ontwikkeld, heeft geleid tot een wildgroei aan API’s,” stelt Gregorowitsch, CTO. “Hoewel dit veel kansen biedt, brengt het ook uitdagingen mee op het gebied van beheer, beveiliging en standaardisatie, waardoor een strategische aanpak steeds belangrijker wordt.”