‘Cijfers CBS over discriminatie geven vertekend beeld’
AMSTERDAM – Eén op de tien mensen voelde zich gediscrimineerd in 2023, blijkt uit nieuw onderzoek van het CBS. ‘Deze cijfers laten opnieuw zien dat discriminatie één van de grootste problemen van onze samenleving is. Toch geven alleen de gemiddelden een vertekend beeld. Want niet iedereen loopt evenveel risico om te worden gediscrimineerd,’ zegt Hanneke Felten van Movisie
Verschillen tussen groepen
De ene groep wordt fors meer gediscrimineerd dan de andere,volgens Felten . “Van alle mensen wiens ouders buiten Europa zijn geboren heeft bijvoorbeeld een kwart discriminatie ervaren in het afgelopen jaar. Dat past bij wat we weten uit onder meer onderzoek op de arbeidsmarkt. Door het versturen van exact dezelfde cv’s, waarop enkel namen werden aangepast, is bijvoorbeeld vastgesteld dat mensen met een ‘Nederlands klinkende’ naam worden voorgetrokken op de arbeidsmarkt. Deze ervaren discriminatie komt overeen met de objectief gemeten discriminatie.“
Lees ook: Nederlandse jongeren moeten weerbaarder worden gemaakt tegen complottheorieën
Ook voor homoseksuele mensen geldt dat bijna een kwart discriminatie heeft ervaren. Transgender personen zijn niet meegenomen in deze analyse. Felten: “Wel weten we uit de recente Lhbtiqa+ monitor 2024 dat zij nog veel meer discriminatie ervaren dan homoseksuele mensen.“
Slecht voor de gezondheid
Bij discriminatie is het gemiddelde dus eigenlijk minder relevant dan de cijfers per bevolkingsgroep. De verschillen tussen mensen op basis van kenmerken als afkomst en seksualiteit zijn immers enorm groot.
Al lange tijd is in de wetenschappelijke wereld bekend dat mensen emotionele of psychische problemen ervaren naar aanleiding van discriminatie. Belangrijk om op te merken is dat dit ook lichamelijk doorwerkt. ‘Zo blijkt uit een Amsterdams onderzoek dat discriminatie op grond van afkomst in etnische minderheidsgroepen samenhangt met zowel depressie als cardiovasculaire risicofactoren. Een internationale review bevestigt dat discriminatie naast de mentale gezondheid ook de fysieke gezondheid aantast. Discriminatie maakt dus letterlijk ziek,’ aldus Felten