Dat zegt Marij Zwart van het Rode Kruis. “Denk je eens in: 85 procent van een bevolking op de vlucht. In Gaza is dat volgens de laatste cijfers van de VN aan de hand. In totaal 1,9 miljoen mensen hebben elders hun heenkomen gezocht. Zij leven in tentenkampen of op elkaar gepakt in woningen of scholen, veelal zonder stromend en schoon water.“
Gaza is op dit moment een brandhaard voor besmettelijke ziekten. En in deze situatie kan volgens Zwart het alleen maar verder misgaan. “We zien al weken de gevolgen van het gebrek aan hygiëne: acute luchtweginfecties en geelzucht, (bloederige) diarree; het zijn allemaal tekenen van hoe schrijnend de situatie in Gaza op dit moment is.”
Schoon water
‘Dat hangt sterk samen met de toegang tot schoon water: sinds het conflict in Gaza escaleerde, hebben mensen daar veel minder de beschikking over. Dit resulteert in slechtere hygiëne op alle fronten, van je lichaam tot aan het servies dat je gebruikt en het water dat je drinkt, met uiteindelijk meer ziekten als gevolg,’ gaat Marij Zwart verder
Omdat de watersystemen grotendeels kapot zijn of buiten werking, wordt regen- en rioolwater amper afgevoerd. ‘Stel je eens voor dat je één toilet moet delen met 700 anderen, terwijl wij als Rode Kruis de standaard aanhouden van maximaal 20 mensen per toilet. Een mensonterende en ziekmakende situatie. Zo ontstaan ziektes in een gebied waarbij de gezondheidszorg al op instorten staat.’
Zwart besluit door de stellen dat als je ziek wordt demedische hulp allesbehalve is gegarandeerd. “Daardoor bestaat voor kwetsbare mensen de kans om te overlijden aan een ziekte die normaal gesproken makkelijk te behandelen is, zoals diarree. Mensen in Gaza op de vlucht voor geweld lopen nu ook het risico te overlijden aan honger, uitdroging, diarree of een andere bacteriële of virale infectie.”