Helderse woonwijk De Schooten krijgt warmtenet van HVC

DEN HELDER – Samen met de gemeente Den Helder, de woningstichting Den Helder(WSDH) en de Marine werkt HVC in het kader van de warmtetransitie aan een plan voor een warmtenet in bestaande gebouwde omgeving van Den Helder. Onderzoek heeft uitgewezen dat als alternatief voor aardgas een warmtenet in Den Helder tot de laatste maatschappelijke kosten leidt. Het warmtetransitieplan is gereed en klaar voor uitvoering.

Fase 1, De Schooten

Fase 1 van het warmteplan betreft de aanleg van een warmtenet in de Helderse wijk De Schooten met een netto-investering van € 10,7 miljoen. Op het warmtenet zullen volgens planning circa 3.000 woningen van WSDH worden aangesloten. De warmteproductie zal gedurende fase 1 plaatsvinden met een tijdelijke gasketel. Uitsluitend de uitvoering van deze fase ligt deze algemene vergadering ter goedkeuring voor.

Fase 2, geothermiebron

Fase 2 houdt de ontwikkeling en realisatie van een geothermiebron met een vermogen van 15 MW in.Deze zal volgens planning vanaf 2030 voorzien in de warmtebehoefte van de in fase 1 aangesloten woningen en van het reeds aanwezige gasgestookte warmtenet op het Marineterrein in Den Helder, dat door het Ministerie van Defensie voor eigen rekening zal worden uitgebreid. De warmtebehoefte van de Marine bedraagt circa 5.000 woningequivalenten (of 120.000GJ).

De geothermiebron, waarvan de investering wordt geraamd op € 40 miljoen, is overigens niet noodzakelijk voor de duurzame-energievoorziening van de binnen fase 1 aangesloten woningen. Wanneer realisatie van een geothermiebron niet mogelijk blijkt, wordt als alternatief die past binnen de opgestelde businesscase met name gedacht aan thermische energie uit afvalwater.

Fase 3, uitbreiding warmtenet

De ambitie van betrokken partijen is om in fase 3 het warmtenet uit te breiden naar andere wijken die in aanmerking komen voor collectieve warmte, waarmee het totaal aantal woningaansluitingen uiteindelijk zal uitkomen op 10.000-15.000.

De investering kent een terugverdientijd van 12 jaar. De afschrijvingstermijn van het net bedraagt 30 jaar. Fase 1 van het plan kent een aantal potentiële risico’s. Wanneer deze risico’s zich manifesteren beïnvloeden deze de voortgang van het project, maar de financiële impact ervan is beperkt. Zo wordt het project afgeschaald of wordt in het geheel niet geïnvesteerd wanneer vereiste subsidies niet of niet volledig worden verkregen, wanneer de geothermiebron niet mogelijk blijkt of wanneer in (delen van) de wijk onvoldoende huurders achter de plannen staan. Ook de gemeenteraad van Den Helder dient zich nog over de plannen uit te spreken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *