Minister Van der Wal gaat naar Brussel om de Natuurherstelwet te bespreken. Deze wet moet landen wettelijk verplichten de leefgebieden van kwetsbare dieren- en plantensoorten te herstellen. Geweldige wet, zou je zeggen. Want: goed voor onze almaar kelderende biodiversiteit én voor een duurzame economie.
Wouter Scheepens van MVO Nederland zegt hierover: “Nederland is echter niet enthousiast en ziet weer volop beren op de weg. Afgelopen week nam het kabinet zelfs een motie aan om het innemen van een positie uit te stellen. En dat terwijl deze wet juist dé katalysator kan zijn om bedrijven perspectief te bieden over hoe ze de natuur versterken in plaats van ze maar te blijven bestraffen over wat niét mag. Want dat laatste is vooral wat het kabinet nu doet.“
De natuur levert bedrijven onmisbare materialen en diensten, zoals schone lucht, water en planten. En gaat klimaatverandering tegen, bijvoorbeeld door CO2 op te nemen. De vele rapporten en mondiale biodiversiteitstoppen roepen bovendien al jaren dat er nu actie nodig is.
“Nu weten we dat wetten belangrijke aanjager voor gedragsverandering zijn. Daarom pleit MVO Nederland voor de invoering van de Natuurherstelwet. Bedrijven in ons netwerk willen eerlijk kunnen concurreren en zekerheid voor de lange termijn. Deze duurzame bedrijven innoveren en investeren volop in de natuur én laten zien dat dat loont. Maar daar is wel een duidelijk perspectief voor nodig. En de zekerheid dat de positieve impact die je als ondernemer maakt, erkend en beloond wordt,” aldus Scheepens
Door bedrijven te belonen die positieve impact maken op de natuur, kunnen ze er ook nog eens de vruchten van plukken. Scheepens: “De Natuurherstelwet is daarvoor essentieel. En weet: de investeringen die we nu doen, betalen zich uiteindelijk uit in de natuurlijke waarde die het oplevert. Dus Christianne, zoek je hulp van bedrijven die wél weten hoe we de belangen voor natuur en economie kunnen combineren? Bel ons gerust.“