In Nederland zijn dijken niet alleen cruciaal voor onze veiligheid, maar ook voor het behoud van biodiversiteit. Door slimme, natuurgerichte dijkversterking kunnen we de biodiversiteit aanzienlijk verbeteren zonder concessies te doen aan de waterveiligheid. Bij een recente dijkversterking tussen Zwolle en Wijhe hebben onderzoekers zorgvuldig de dijkflora geïnspecteerd, om de meest geschikte beplanting te bepalen voor na de versterking. Dit project toont aan dat de keuze van vegetatie een belangrijke rol speelt.
Diversiteit in beplanting versterkt dijken
Leo Zwang van Fugro zegt hierover: “De kern van natuurgerichte dijkversterking ligt in het gebruik van diverse, kruidenrijke grasmengsels. Deze vegetatie wortelt dieper, waardoor de dijk niet alleen steviger wordt, maar ook een thuis biedt aan een grotere verscheidenheid aan insecten en vogels. Dit is al bewezen in diverse proefprojecten. Daarnaast is maatwerk per dijk essentieel, aangezien de optimale beplanting afhangt van factoren zoals bodemgesteldheid en omgeving. Zo gedijen sommige bloemen beter in kleigrond dan in zand, en vereist dijkbeheer in natuurgebieden andere technieken dan langs bebouwing.”
Innovatief maaibeheer
Maaibeheer is een ander belangrijk aspect van dijkbeheer. Traditioneel worden dijken twee keer per jaar gemaaid, maar innovatie kan hier een verschil maken. Sinusvormig maaien, waarbij delen van de vegetatie blijven staan, kan de biodiversiteit verder stimuleren, mits dit veilig gebeurt. Onderzoek naar de effecten van verschillende maaimethoden op dijksterkte is daarom cruciaal.
Beverwerend gaas
Daarnaast moeten we rekening houden met de impact van fauna zoals bevers en muskusratten, die door hun graafgedrag de stabiliteit van dijken kunnen aantasten. Preventieve maatregelen, zoals het plaatsen van beverwerend gaas, zijn noodzakelijk om onze dijken veilig te houden. Met de technologieën van Fugro kunnen deze graverijen in kaart gebracht worden.
Win-win situatie
Zwang”Natuurgerichte dijkversterking biedt een win-win situatie. We verhogen de biodiversiteit, versterken onze dijken én creëren een mooier landschap. Door kennis te delen en samen te werken, kunnen we deze aanpak op grote schaal toepassen. Zo zorgen we voor een toekomst met veilige en natuurrijke dijken, die als groene aders ons land verbinden.“