AMSTERDAM – Onder invloed achter het stuur kruipen is levensgevaarlijk voor jezelf, maar ook voor andere weggebruikers. Niet voor niets dus dat de politie hier streng op controleert. In Noord-Holland zijn vorig jaar in totaal 7.340 bestuurders van de weg geplukt en beboet voor rijden onder invloed van drank, drugs of bepaalde medicijnen. Vooral in Amsterdam, Haarlemmermeer en Zaanstad werden veel bekeuringen uitgedeeld, zo blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van de politie.
Rijden onder invloed is levensgevaarlijk
Alcohol en drugs vertragen je reactietijd en verminderen je concentratie. Onder invloed deelnemen aan het verkeer brengt dus risico’s met zich mee. Desondanks werden vorig jaar nog altijd veel bestuurders betrapt. In Noord-Holland ging het om 7.340 bekeuringen. Meer dan een derde van alle Noord-Hollandse boetes werden uitgedeeld in Amsterdam (2.482). Onze hoofdstad wordt gevolgd door Haarlemmermeer (497) en Zaanstad (402).
“Heb je een slok te veel op en veroorzaak je een ongeluk? Dan draai je als veroorzaker altijd zelf op voor de schade. Jouw autoverzekering dekt normaal gesproken altijd de schade van de tegenpartij, maar bij alcohol- of drugsgebruik verhalen verzekeraars deze kosten op de veroorzaker. Dit is vastgelegd in de polisvoorwaarden. Naast dat het gevaarlijk is, kan het je dus veel geld kosten. Zeker als er sprake is van letselschade”, zegt Menno Dijcks, expert autoverzekeringen bij Independer.
Aantal boetes per inwoner: uitschieters zijn Oostzaan, Laren en Texel
Als je het aantal boetes afzet tegen het aantal inwoners, dan ontstaat er een ander plaatje. De gemeente Oostzaan is dan koploper. Per 10.000 inwoners werden hier vorig jaar in totaal 77,4 bekeuringen uitgedeeld voor onder invloed. Dit aantal ligt veel hoger dan het provinciale gemiddelde van 30,1 boetes per 10.000 inwoners. Ook in Laren en Texel worden relatief veel mensen betrapt op rijden onder invloed.
De top 10 gemeenten met – naar verhouding – de meeste bestuurders die beboet worden op rijden onder invloed:
- Oostzaan: 77,4 boetes per 10.000 inwoners
- Laren: 74,4 boetes per 10.000 inwoners
- Texel: 66,8 boetes per 10.000 inwoners
- Gooise Meren: 52,9 boetes per 10.000 inwoners
- Beverwijk: 47,7 boetes per 10.000 inwoners
- Ouder-Amstel: 46,7 boetes per 10.000 inwoners
- Zandvoort: 45,4 boetes per 10.000 inwoners
- Schagen: 44,4 boetes per 10.000 inwoners
- Bloemendaal: 38,6 boetes per 10.000 inwoners
- Haarlemmermeer: 38,2 boetes per 10.000 inwoners
Financiële gevolgen van rijden onder invloed
Rijden onder invloed heeft niet alleen invloed op de verkeersveiligheid, maar kan ook ernstige gevolgen hebben voor je autoverzekering. “Het kan veel moeilijker zijn om überhaupt een nieuwe verzekering af te sluiten als je onder invloed een ongeluk hebt veroorzaakt. In dat geval heeft de verzekeraar het recht om je polis te beëindigen. Je bent vanaf dat moment onverzekerd en mag geen auto meer rijden. Je kunt dan vaak alleen nog meer terecht bij de Vereende. Dat is een verzekeraar die veel hogere premies rekent”, zegt Menno Dijcks, expert autoverzekeringen bij Independer.