AMSTERDAM – En één op de twaalf bieren in Nederlandse supermarkten is inmiddels alcoholvrij, blijkt uit cijfers van marktonderzoeker Circana. Om de golf van alcoholvrij of alcoholarm bier te pakken, maken sommige brouwers er hun belangrijkste bron van inkomsten van, zoals Van de Streek Bier in Utrecht.
Ronald van de Streek en zijn broer Sander brouwen sinds 2017 bier en produceren inmiddels zo’n 900 liter per uur. Ze begonnen ruim tien jaar geleden als hobby, thuis in hun keuken. Destijds maakten ze nog bier met alcohol, inmiddels is meer dan 60% van hun productie alcoholvrij, wat gedefinieerd wordt als elke drank met minder dan een half procent alcohol.
Van de Streek brouwt ook de eerste Nederlandse alcoholvrije IPA, een populair Engels bier waaraan meer hop is toegevoegd dan normaal.
“Alcoholvrij bier werd vorig jaar duurder omdat de suikertaks werd verhoogd. Toch namen de verkopen toe”, aldus Van der Streek.
Uit de laatste cijfers van de Nederlandse Brouwersvereniging blijkt dat 5,8% van al het verkochte bier in 2019 alcoholvrij was. In 2023 was dat 7% en in 2030 willen de brouwers dat naar 10% brengen.
Meint Waterlanden van de Nederlandse Brouwersvereniging zegt dat alcoholvrij bier populairder wordt, omdat de kwaliteit de laatste jaren is toegenomen. “De smaak is beter geworden en alcoholvrij bier past ook in een evenwichtige levensstijl. Mensen letten tegenwoordig meer op wat ze eten en drinken.”
Ook veel studentenverenigingen besteden aandacht aan alcoholvrij bier. Vorig jaar tekenden alle studentenverenigingen in Eindhoven een convenant waarin ze zeggen alcoholmisbruik te willen bestrijden.
“Ik verwacht niet dat alcohol helemaal uit onze samenleving verdwijnt”, aldus Silke Smit, studente in de stad.
“Dat verwacht ik niet en ik denk ook niet dat we dat moeten verwachten. Ik denk dat we het moeten accepteren als iemand ervoor kiest om geen alcohol te drinken en dat het oké is als je in de kroeg een biertje met 0,0% alcohol drinkt.”