AMSTERDAM – SURF gaat in Nederland een Europese kwantumcomputer hosten. De kwantumcomputer komt op Amsterdam Science Park te staan, direct naast de nationale supercomputer Snellius waarmee deze wordt gekoppeld. Zo kunnen studenten, onderzoekers en bedrijven gebruik maken van een unieke hybride combinatie tussen een kwantum en een ‘’reguliere’’ supercomputer. SURF legt hiermee een nieuw fundament voor de toekomstige digitale infrastructuur in Nederland.
De kwantumcomputer wordt mede gefinancierd vanuit het Europese EuroHPC-programma. Hiermee wordt Nederland onderdeel van de EuroHPC operationele Quantum-HPC infrastructuur.
Ron Augustus, voorzitter Raad van Bestuur SURF: ’Ik ben er trots op dat we als SURF dit systeem naar Nederland kunnen halen. Niet alleen geven we hiermee onze onderzoekers en studenten toegang tot deze baanbrekende technologie, maar tegelijkertijd versterken we de Nederlandse positie op het gebied van kwantumontwikkeling.’
Nederland heeft een leidende positie op het gebied van kwantumontwikkelingen. Met het hosten van een kwantumcomputer gekoppeld aan een supercomputer kunnen we onze kennis over zowel de operatie als de toepassingen van deze baanbrekende techniek verder ontwikkelen. Daarnaast stimuleren we op deze wijze de adoptie van kwantum in verschillende sectoren. Kwantumcomputers hebben de potentie om specifieke taken veel sneller uit te voeren dan reguliere supercomputers. Dit kan toekomstig onderzoek naar complexe modellen zoals klimaat of eiwitten versnellen.
De kwantumcomputer die bij SURF komt te staan gebruikt zogeheten semiconducter qubits. Deze technologie is niet eerder op deze schaal toegepast. Een groot voordeel van semiconducter qubits is hun compatibiliteit met de bestaande en ver ontwikkelde semiconducter industrie. Zo kan deze technologie makkelijker worden opgeschaald.
SURF heeft de aanvraag om de kwantumcomputer te hosten eerder dit jaar ingediend bij EuroHPC JU, in afstemming met Quantum Delta NL. De aanvraag is namens een breed consortium ingediend, het consortium bestaat uit Universiteit Antwerpen (BE), GENCI (FR), Netherlands eScience Center (NL), Universiteit Leiden (NL), Technische Universiteit Delft (NL), Nationaal Instituut voor Subatomaire Fysica Nikhef (NL) en SURF (NL).