Weinig vooruitgang in de bouwsector: CO2-reductie blijft achter

Emissieloos bouwen – het kan, maar willen we wel?

AMSTERDAM – Koos Spierings, CEO van Spierings Mobile Cranes, kijkt terug op een succesvol jaar waarin zijn bedrijf grote stappen heeft gezet richting een duurzamere toekomst. De hybride kranen van Spierings, uitgerust met accu’s en geschikt voor elektrisch gebruik, zijn populair in heel Europa. Maar ondanks de technologische vooruitgang blijft de fundamentele vraag naar elektrische kranen groot: is de bouwsector klaar om volledig over te stappen op emissieloos bouwen?

Weinig vooruitgang in de bouwsector: CO2-reductie blijft achter

Lees ook: Meer hulp om druk op het elektriciteitsnet te verminderen

De bouwsector heeft sinds 1990 weinig vooruitgang geboekt in CO2-reductie. Elektrificatie van bouwmaterieel is essentieel om hierin verandering te brengen. Uit een recent onderzoek van ING  Research over carbon footprint van bouwbedrijven blijkt dat slechts ee&n derde van de bouw- en installatiebedrijven concrete verduurzamingsdoelen heeft die aansluiten bij de klimaatdoelen voor 2030. Verdere reductie blijft noodzakelijk. Spierings Mobile Cranes is hierin voorloper en pionier. Het is van cruciaal belang dat ook andere  leveranciers deze trend volgen.

Een gedurfde stap: focus op hybride en elektrische kranen

In 2023 besloot Spierings om uitsluitend hybride kranen te produceren. Deze innovatieve eLift kranen kunnen de hele dag elektrisch draaien met slechts een  16 Ampère bouwstroomaansluiting. “Als een cirkelzaag op de bouw werkt, kan onze kraan dat ook elektrisch,” zegt Koos Spierings. Het resultaat mag er zijn: de eLift kranen van Spierings hebben in 2024 samen meer dan 50.000 ton CO₂ bespaard.

De realiteit: elektrificatie van bouwplaatsen blijft achter

Ondanks de technologische mogelijkheden blijft de implementatie achter. Spierings ziet een rem in de daadwerkelijke vraag naar elektrische kranen. “In Nederland staan meer dan 130 van onze elektrische kranen die elke dag emissieloos kunnen werken. Toch wordt minder dan 10% van deze kranen daadwerkelijk verhuurd als elektrische kraan,” stelt Koos Spierings. De hele bouwketen lijkt nog niet klaar voor het aanbod op dit moment. Vaak lees je in de media dat grote kranen niet elektrisch kunnen werken, dat is jammer want onze kranen kunnen dat wel. ” “Ondanks het gebrek aan vraag voor elektrisch werken op de bouwplaats, zien we gelukkig veel van onze elektrische kranen ingezet worden met een minimale 16 Ampère  bouwstroomaansluiting.”

Herald Wattenberg, Commercieel Directeur van Spierings, deelt deze zorgen. “Onze klanten, veelal kraanverhuurders, vertellen dat de bouwprojecten waar echt elektrisch gewerkt moet worden nog maar mondjesmaat komen. Hier ligt een grote uitdaging voor de sector. Maar we zijn klaar om samen met onze klanten de volgende stap te zetten. In 2025 willen we écht elektrisch gas geven – uiteraard figuurlijk.” zegt hij met een knipoog.

De toekomst: emissieloos bouwen als nieuwe standaard

Met een marktaandeel van meer dan 30% in de mobiele hijskranenmarkt is Spierings een gevestigde naam in Nederland. De kranen worden volledig in Nederland geproduceerd, wat bijdraagt aan het duurzame profiel. En hoeveel duurzamer kan het zijn? Kranen die emissieloos bouwen, en volledig in Nederland worden geproduceerd.

Wij geloven dat emissieloos bouwen niet alleen mogelijk is, maar ook noodzakelijk,” stelt Koos Spierings. “De technologie is er. Nu moeten we samen de Mindset veranderen.” Het bedrijf zet in op 2025 als het jaar waarin emissieloos bouwen dé norm wordt. Spierings Mobile Cranes is vastberaden om deze visie samen met de sector te verwezenlijken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *