30% van de Nederlanders viert kerst alleen

Komend weekend is het kerst, voor velen een tijd van samenzijn en gezelligheid. Maar voor singles kan dit ook een tijd zijn waarin ze nog iets meer met hun neus op de feiten worden gedrukt; ze hebben geen partner om de feestdagen mee te vieren. Uit een poll van datingsite e-Matching.nl – waaraan 256 singles meededen – blijkt dat ruim een kwart van de singles zelfs helemaal alleen is tijdens kerst.

Alleen is niet hetzelfde als eenzaam
Uit het onderzoek blijkt dat 30 procent van de singles de kerstdagen zonder andere mensen doorbrengt. Wanneer je kijkt naar mannelijke en vrouwelijke deelnemers zie je dat van de mannen zelfs 41 procent alleen is tijdens kerst. Van de vrouwelijke stemmers is dit 24 procent.

Nu bestaat de kans dat men denkt dat deze singles ook eenzaam zijn met kerst. Maar volgens Jasper Jan de Konink, mede-oprichter van e-Matching.nl, is dat niet altijd het geval. “Wij schrokken in eerste instantie een beetje van deze uitslag, omdat de kerstdagen vaak worden gekoppeld aan een gezellig samenzijn met familie en vrienden. Iemand die met kerst alleen is wordt al snel gezien als eenzaam, maar die twee zijn helemaal niet hetzelfde. Het kan ook een bewuste keuze zijn dat diegene alleen is tijdens kerst.

‘Verplichte gezelligheid’
Dat het voor sommige singles een bewuste keuze is om de kerstdagen in hun eentje door te brengen blijkt ook wel uit de reacties onder het betreffende onderzoek. Zo vertelt een mannelijke reageerder dat hij Kerstmis vroeger geweldig vond, maar hoe ouder hij werd, hoe meer hij opzag tegen alle verplichtingen en de uitputtingsslag van gezelligheid.

Weer twee anderen geven aan al jaren op reis te gaan tijdens kerst. Zij hebben geen behoefte aan die ‘verplichte gezelligheid’ en zoeken de rust op buiten hun vertrouwde omgeving.

Vergrote partnerkans in nieuwe jaar
Nu zullen er zeker ook singles zijn die er helemaal niet voor hebben gekozen om alleen te zijn met kerst en niets liever willen dan een partner met wie ze alle toekomstige feestdagen samen kunnen vieren. Voor die singles heeft De Konink nog wel een tip:

Houd de komende dagen/weken de datingsites en -apps in de gaten. In de eerste weken van het nieuwe jaar zie je vaak een toename in het aantal profielen op datingsites. De goede voornemens zijn dan gemaakt, en voor veel alleenstaanden is één van die voornemens ‘het vinden van een nieuwe liefde’. Zij gaan hier in het nieuwe jaar actief mee aan de slag en schrijven zich in bij datingsites. En meer aanbod betekent meestal ook meer kans op een leuke match.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *