Alarmbellen klinken over ons drinkwater

AMSTERDAM – De tekorten aan drinkwater nemen snel toe, en de strijd om onze waterbronnen verscherpt. De radio-uitzending van Argos op 23 november bracht dit nadrukkelijk aan het licht. Een al jaren sluimerend probleem wordt nu zichtbaar.

Twee derde van ons drinkwater is afkomstig van grondwater, maar deze bronnen raken uitgeput. De grondwaterstand daalt al decennia, terwijl de agrarische sector, industrie en drinkwaterbedrijven aanspraak maken op het recht op grondwater. Drinkwaterbedrijven zorgen ondertussen voor veilig en schoon water voor iedereen. Huishoudens verbruiken hiervan ongeveer 70 procent.

Wat we niet zien

Nick Post van Hydraloop Systems zegt over dit aankomend probleem: “Voor veel mensen lijkt er weinig aan de hand. Water van topkwaliteit komt immers altijd moeiteloos uit de kraan, en dat voor een schijntje. Maar deze vanzelfsprekendheid blijft niet bestaan. De volgende generatie dreigt de rekening gepresenteerd te krijgen.

Bewustwording is cruciaal,’ volgens Post. ‘Mensen moeten begrijpen hoe ons watergebruik de watercyclus beïnvloedt. Dit kan door inzicht te geven in ons dagelijkse verbruik en de gevolgen ervan. Maar alleen inzicht is niet voldoende. We moeten nu handelen

Wie neemt verantwoordelijkheid?

De uitputting van grondwater leidt inmiddels tot juridische conflicten. Wie heeft het meeste recht op ons grondwater? De politiek moet hierin een standpunt innemen. In een Kamerbrief van 25 november 2022 verklaarde toenmalig minister Harbers dat het drinkwaterverbruik in 2035 met 20 procent moet dalen. Na die uitspraak bleef het stil en concrete maatregelen bleven uit.

Post: “Er zijn echter genoeg mogelijkheden. Denk aan regels in het Besluit Bouwwerken Leefomgeving (Bbl) om waterbesparing of het hergebruik van grijs water te verplichten. Onderzoek van waterinstituut KWR heeft al diverse haalbare maatregelen op een rij gezet. Het is aan de overheid om deze aan te pakken.

Tijd voor actie

Volgens post raakt de drinkwatercrisis ons allemaal, maar blijft nog te vaak onzichtbaar. ‘Help het publiek te begrijpen wat er op het spel staat, zodat bewustwording tot actie kan leiden. Zonder verandering zijn niet alleen onze grondwaterbronnen in gevaar, maar ook de zekerheid van schoon drinkwater,’ aldus Post

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *