ZWAAGDIJK-OOST – Een kleine 130 jaar geleden besloot Jacob Blokker een winkel aan het Breed in Hoorn te openen onder de naam, ‘Goedkope IJzer & Houtwinkel’, maar al snel kreeg de winkel de bijnaam ‘Blokkertje’. In de winkel werd naast huishoudelijke artikelen ook spaden, schoffels en hooivorken verkocht.
De winkel bleek een groot succes te zijn, Jacob Blokker besloot daarop om meer winkels te gaan openen, in 1926 waren dat er al zes. De crisis van de jaren ’30 voelde Blokker ook maar vond in zoon Albert in 1936 een reddende engel toen die zijn kapitaal, dat hij in voormalig Nederlands-Indië had vergaard, te investeren in het bedrijf van zijn vader en broers. Het moment dat de firma Gebroeders Blokker werd opgericht.
Na verloop van tijd kocht één van de broers, Albert Blokker, zijn andere broers uit en werd zo alleen eigenaar van de winkelketen die ondertussen het aantal winkels in Nederland flink zag toenemen. Op 12-jarige leeftijd zette de zoon van Albert, Jaap Blokker, de eerste schreden in het winkelbedrijf, in de vakanties ging Jaap aan het werk in de winkel in de Kalverstraat in Amsterdam.
Onder de vleugels van Jaap, die in 1973 medevoorzitter, naast zijn vader, van de directie werd en in 1976 bestuursvoorzitter werd, groeide Blokker uit tot een grote multinational. Samen met zijn broer Albert Jr. werden een aantal andere bedrijven overgenomen, bedrijven als Marskramer in 1993, Bart Smit in 1985, Hoyng in 1988, Intertoys in 1993 en Leen Bakker in 1988.
Heel lang kon Jaap Blokker niet genieten van het succes van ‘zijn’ Blokker, Jaap overleed op 5 juli 2011 op 69-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker, zijn twee zonen en ook ook zijn broer Albert hadden geen interesse om hem op te volgen als bestuursvoorzitter waarna neef Roland Palmer bereid werd gevonden hem op te volgen.
Quote 500
Dat het bedrijf zowel Jaap als Albert geen windeieren legden bleek wel uit het vermogen dat beiden opbouwden, Jaap en Albert werden in 2009 door Quote geschat op 1.6 miljard euro en daarmee plaats 7 van de Quote 500 hadden ingenomen.
Roland Palmer begon als bestuursvoorzitter direct aan een grootscheepse reorganisatie van Blokker, er kwam een online shop met de naam Nextail, winkels die niet onder de holding vielen kregen de naam Nextail Connect om in 2018 te worden omgedoopt in Blokker Connect.
In 2017 werd via een persbericht bekend gemaakt dat Blokker Intertoys, Leen Bakker, Xenos, Toys XL, Big Bazar en Maxi Toys in de etalage had gezet en dat Casa door Blokker werd afgestoten. Marskramer moest ruim 100 winkels sluiten en de rest ging door als franchiser. De reden voor deze ingreep was het verlies van 180 miljoen euro in 2016. Blokker verkocht in oktober 2017 de speelgoedwinkels aan het Britse Alteri een durfinvesteerder. Ook sloot Blokker honderd Blokker winkels on de kosten te reduceren en werd het distributiecentrum in Mijdrecht gesloten.
In april 2019 werd de hele keten verkocht aan de huidige eigenaar De Mirage Retail Groep van eigenaar Michiel Witteveen. Op het hoogtepunt van het succes van Blokker telde Blokker 413 winkels en Intertoys 2023 winkels. Witteveen nam Blokker Holding schuldenvrij over van de familie Blokker, de winkelpanden bleven wel in het bezit van de vastgoedtak van de familie Blokker.
Acute geldnood
In augustus van dit jaar kwam het bericht dat het bedrijf in acute geldnood verkeerde, maar kon een uitstel van betaling en een faillissement worden afgewend omdat er 35 miljoen euro door het Amerikaanse Gordon Brothers werd geïnvesteerd.
Dit bleek slechts een lapmiddel van korte duur te zijn, zeker nu deze week in het nieuws kwam dat de Mirage Groep Intertoys had verkocht en de opbrengst daarvan wilde gaan gebruiken om de diepe gaten bij Blokker te dichten, maar de verkoop komt dus een maand of wat te laat.
Na lang overleg werd door de direct van Mirage deze week besloten om de handdoek in de ring te gooien, al zeggen ze zelf dat zij eerst maandag het personeel gaan updaten over het bedrijf en de banen. Mocht Mirage voor Blokker uitstel van betaling aanvragen dan volgt vrijwel zeker het faillissement van de winkelketen en verliezen ongeveer 4000 medewerkers hun baan en sluiten de 400 winkels in Nederland de deuren.
Action en Hema grootste oorzaak
Als grootste oorzaak van de teloorgang van Blokker is een ander Westfries bedrijf met de roots in Enkhuizen de grote schuldige, Action. Dit bedrijf heeft in de loop der jaren een enorme machtspositie verworven in de winkelstraat en menig bedrijf heeft zich stukgebeten op Action en zijn failliet gegaan, met de Big Bazar als laatste.Tegen alle recessies in groeit Action nog steeds jaar op jaar en is nu zelfs marktleider in Europa, met ruim 2000 winkels.
Maar ook HEMA is een grote concurrent van Blokker geworden, hun formule van kleinere winkels in de winkelstraten van kleinere kernen blijkt zeer succesvol te zijn, daar waar Blokker juist de kleinere winkels sloot opende HEMA deze.