‘Doorstromers zetten woningmarkt in beweging’

‘Doorstromers zetten woningmarkt in beweging’

Nederland staat voor een massieve opgave om het woningaanbod in balans te brengen met de urgente vraag. Voor versnelling van de woning(bouw)realisatie is een pragmatische aanpak vereist. Die richt zich niet alleen op het versnellen van woningbouw, maar ook op het beter benutten van de bestaande vastgoedvoorraad. Gericht bouwen voor doorstroming helpt daarbij ook de starters op de woningmarkt. Het zijn tenslotte de doorstromers die verhuisbewegingen en daarmee de woningmarkt in beweging zetten.

Volgens Marc van der Lee van de Nederlandse Vereniging van Makelaar is er nog meer nodig om de woningmarkt in beweging te krijgen. Om de woningbouw te versnellen moeten er verkorte planvormingsprocedures komen, uniformeer landelijke eisen en stimuleer publiek-private samenwerkingen. ‘NVM-makelaars leveren een praktische bijdrage aan de regionale versnellingstafels door het uitlichten van de urgentie en de lokale vraag met data te onderbouwen,‘ volgens Van der Lee

Maar ook een betere benutting van de bestaande vastgoedvoorraad is volgens Van der Lee belangrijk. ‘Zet in op splitsing en optopping -laagje erop- van woningcomplexen en transformeer leegstaand en economisch onrendabel vastgoed.

‘Maar,’ zegt Van der Lee, ook ontstapelen van regelgeving is belangrijk om de woningbouw weer in beweging te krijgen. ‘De afgelopen jaren is de woningmarkt overspoeld met regelgeving. De effecten van stapeling zijn vaak over het hoofd gezien. Zo verslechterde het investeringsklimaat in rap tempo. Private investeerders zijn essentieel om op korte termijn het aanbod op de woningmarkt te vergroten.

Laat een reactie achter

Reacties

Nog geen reacties. Waarom begin je de discussie niet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *