Drukke tijden bij walvisopvang SOS Dolfijn

Drukke tijden bij walvisopvang SOS Dolfijn

Het is alle hens aan dek in het opvangcentrum voor kleine walvisachtigen van SOS Dolfijn in Anna Paulowna. In nog geen week tijd werden er maar liefst twee bruinvissen in nood aangemeld bij de stichting! Beide dieren waren door wandelaars gestrand aangetroffen op de Nederlandse Kust. Beide dieren zijn zo verzwakt dat ze 24 uur per dag zorg maar ook begeleiding in het water nodig hebben. Dat vraagt om de hulp van veel ervaren dierverzorgers en tientallen vrijwilligers.

Bruinvissen zijn een kleine inheemse tandwalvissoort. De soort leeft jaarrond in de Noordzee en wordt ook regelmatig in de Waddenzee waargenomen. In het eerste kwartaal van het jaar komt het wel vaker voor dat bruinvissen aanspoelen. O.a. door stormachtig weer. Doorgaans gaat het om ernstig zieke en verzwakte dieren die niet langer meer in staat zijn om nog te zwemmen. De zoogdieren zouden verdrinken als ze niet op het strand gaan liggen. In tegenstelling tot een zeehond op het strand, is een bruinvis of dolfijn op het strand altijd een dier in nood en heeft hulp nodig.

Afgelopen vrijdag werd de eerste patiënt aangetroffen op de Maasvlakte. Het dier kampt vermoedelijk met een ernstige luchtweginfectie en was erg uitgedroogd. Te zwak om te zwemmen wordt de bruinvis, door de verzorgers Martin genoemd, 24/7 begeleid in het opvangbassin. Maandag 26 februari arriveerde de tweede patiënt. Dat dier is een vermagerd vrouwtje aangetroffen op het strand van Noordwijk en Noor genoemd. Beide dieren maken een goede kans op herstel in het professionele walvisziekenhuis van SOS Dolfijn. De komende dagen worden ze verder onderzocht door de artsen om alle problemen in kaart te brengen en te kunnen behandelen. Totale behandeling van deze dieren duurt vaak 3 – 6 maanden waarna de dieren weer terug naar zee kunnen voor een tweede kans.

Laat een reactie achter

Reacties

Nog geen reacties. Waarom begin je de discussie niet?

Geef een reactie