Geen dijkcoupures maar mobiele keringen als wapen tegen hoogwater

Waterschap Limburg wil af van de coupures in de dijken langs de Maas. Dit zijn dijkdoorgangen die bij hoogwater met balken handmatig dichtgezet moeten worden. Te riskant en tijdrovend, vindt het waterschap. Moderne, mobiele keringen die automatisch sluiten, zijn een betrouwbaarder en efficiënter alternatief.

Kwetsbaar

Coupures zijn kwetsbaar,‘ zegt Leo Zwang van Fugo. “Ze moeten op het juiste moment dichtgezet worden, wat veel inzet van het waterschap en logistieke planning vergt. De kans op menselijke fouten is altijd aanwezig, met alle gevolgen van dien. Bovendien sluiten veel coupures ook wegen af, wat betekent dat deze langere tijd in een hoogwatersituatie gesloten zijn.

Slim alternatief

Mobiele keringen bieden een uitkomst. Deze keringen worden op strategische plaatsen langs de dijk geplaatst en sluiten automatisch bij stijgend waterpeil. Zo is er geen kans meer op menselijke fouten en wordt de waterkering altijd op tijd gesloten (en ook niet onnodig lang).

Een bijkomend voordeel is volgens Zwang dat mobiele keringen minder ingrijpend zijn voor de omgeving. “Ze kunnen worden verzonken in de ondergrond, waardoor ze nauwelijks zichtbaar zijn en het landschap niet ontsieren. In gebieden waar men juist waarde hecht aan het uitzicht, kunnen ze zelfs worden ontworpen met een boulevardachtige uitstraling.

Ervaringen in Limburg

In Limburg worden al diverse projecten met mobiele keringen uitgevoerd. In Steyl worden ze mede dankzij de bouwcombinatie Dijkzone Alliantie (waar Fugro onderdeel van is) met succes geplaatst en in Arcen binnenkort. Deze mobiele keringen zijn goed ontvangen door de omgeving. De keringen zorgen voor een veilige waterkering, terwijl de leefbaarheid van het gebied behouden blijft.

Duurzame oplossing

Mobiele keringen zijn weliswaar een duurdere investering dan coupures. Echter, de langetermijnvoordelen zijn aanzienlijk. De kans op overstromingen en daarmee gepaard gaande schade wordt verkleind. Ook besparen we op de kosten van onderhoud en mankracht.

Daarnaast is er de factor duurzaamheid. Mobiele keringen gaan lang mee en vergen minder transport en opslag. Dit betekent minder belasting voor het milieu en de omwonenden.

Toekomst

De overstap naar mobiele keringen lijkt een logische en noodzakelijke stap. Het vergroot de waterveiligheid, vermindert de kans op overstromingen en biedt een duurzame oplossing voor de toekomst. De initiatieven die al in Limburg genomen zijn, tonen aan dat dit een haalbare en succesvolle methode is.

Het is tijd om de traditionele coupures definitief de deur te sluiten en te kiezen voor innovatieve oplossingen die de veiligheid en ruimtelijke kwaliteit ten goede komen. Mobiele keringen zijn de toekomst,” aldus Leo Zwang

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *