Ger Jaarsma: ‘Nieuwe pensioenwet beter voor gepensioneerden’

De onderzoekers van het CBS keken naar koopkracht tot eind 2022. Dat is vlak vóór het moment dat veel pensioenfondsen eindelijk flinke verhogingen mochten geven, van wel 11 of zelfs 14 procent. Dat kon ook niet eerder, want ze werkten toen nog onder de regels van de oude pensioenwet. Daarom is het heel goed dat we sinds vorig jaar juli een nieuwe pensioenwet hebben. ‘Eigenlijk is dit onderzoek een goed bewijs voor de noodzaak van de nieuwe pensioenwet. Straks gaan pensioenen sneller en eerder omhoog, als het goed gaat met de economie,’ zegt Ger Jaarsma van de Pensioenfederatie.

Pensioenfondsen zijn nu die nieuwe wet aan het invoeren,‘ gaat Jaarsma verder. ‘Vooruitlopend daarop konden sommige fondsen ook per begin dit jaar weer meer verhoging geven. De inflatie is dus onderhand al flink gecompenseerd. Het is duidelijk dat de oude wet achterhaald was. We willen dus per sé niet terug naar die situatie. Pensioenfondsen varen sinds de invoering van de Wtp volle kracht vooruit met de deze nieuwe wet.

Het werkt wel averechts als er nu in de politiek nog gepraat wordt over aanpassingen achteraf of zelfs afschaffen van deze wet. Niemand wil dat gepensioneerden financieel weer jarenlang stil blijven staan, terwijl er tegelijk grote buffers zijn. Het is dus belangrijk dat pensioenfondsen rust en ruimte krijgen om deze mega-klus te klaren. Dat hebben we al vaker duidelijk gemaakt aan de informateurs en de politiek.‘ besluit Jaarsma 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *