GMW Advocaten lanceert een VSO-tool waarmee werkgevers kosteloos en eenvoudig een geautomatiseerde vaststellingsovereenkomst kunnen maken bij de beëindiging van een arbeidsovereenkomst. De tool werkt op basis van AI en genereert aan de hand van een geüploade loonstrook een volledig gepersonaliseerde overeenkomst. Ook de transitievergoeding en de opzegtermijn rekent de VSO-tool automatisch uit.Service
Op de foto: Mark Dijkstra, associate-partner arbeidsrecht
Dat aan het gebruik van de VSO-tool door werkgevers geen kosten zijn verbonden, hoort bij het streven van GMW Advocaten om als extra service kosteloos juridische informatie te delen, ook met niet-cliënten. Deze tool voegt iets toe aan de al beschikbare modelvaststellingsovereenkomsten, want er hoeft niets zelf in te worden gevuld. Ook is het resultaat completer, zoals een geïntegreerde berekening van de transitievergoeding.
Mark Dijkstra, associate-partner arbeidsrecht, legt uit: “Werkgevers hoeven zich niet per se eerst te laten adviseren. Deze vaststellingsovereenkomst moet worden gezien als een confectiepak. Soms past dat heel erg goed en soms moet het iets vermaakt worden. Een maatpak is vaak beter, maar het is een heel ander product. De gegenereerde vaststellingsovereenkomst is een confectiepak dat de werkgever desgewenst op maat kan laten maken. Daarover zijn wij natuurlijk graag bereid te adviseren.”
Vertrouwelijkheid
Mark Dijkstra vervolgt: “Een loonstrook bevat veel privacygevoelige informatie. Men is geneigd te denken dat het een risico is om die loonstrook te uploaden. Dit aspect hebben we als eerste onderzocht voordat we de VSO-tool ontwikkelden – we wilden heel zeker weten dat er voldoende privacy waarborgen konden worden getroffen. Zo worden de loonstroken niet langer dan een uur bewaard op de server. De uitgelezen gegevens worden alleen gebruikt om het document aan te maken voor de gebruiker en niet om het AI-systeem te ‘trainen’.”
Volgende stap
Mark Dijkstra maakt zich geen zorgen over de toekomst van advocaten als AI steeds beter wordt in het maken van contracten. “Ik zie dit als een volgende stap in het automatiseringsproces. Het is juist mooi dat wij als advocaten ons steeds beter kunnen richten op waar we de meeste waarde toe kunnen voegen, zoals strategie, creativiteit en niet te vergeten: redelijkheid. Uiteindelijk zullen er toch mensen aan te pas moeten komen om overeenstemming te bereiken over een ontslagvergoeding, als resultaat van wat wij als mensen redelijk vinden in dat specifieke geval. Ik zie niet snel een computer dat onderhandelingsproces overnemen.”