Gordon Groothedde geridderd

Gordon Groothedde geridderd

In het Oude Stadhuis van Zutphen heeft woensdagmiddag 23 augustus muziekproducer en songwriter Gordon Groothedde een koninklijke onderscheiding als Ridder in de Orde van Oranje Nassau ontvangen vanwege zijn grote verdiensten voor de Nederlandse cultuur.

Gordon behoort tot de absolute top van de Nederlandse muziekindustrie’. ‘Een begenadigd muziekvirtuoos die werkt met de fine fleur van de nationale en internationale muziekwereld, in zijn studio in Zutphen’. ‘Al 30 jaar aan de top en nog steeds jaloersmakend vernieuwend in zijn vak’. Burgemeester Wimar Jaeger had een lange reeks superlatieven nodig bij de benoeming van producer en Zutphenaar Gordon Groothedde tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Het complete oeuvre van Gordon is dan ook zonder meer indrukwekkend te noemen. Hij heeft meer dan 150 albums en 1200 uitgebrachte titels op zijn naam staan, naast een Zilveren Harp met Nick & Simon en zo’n 40 Multi Platina, Platina en gouden platen.

In zijn gewilde studio in Zutphen werkte hij onder meer samen met Nick en Simon, Douwe Bob, Guus Meeuwis, Armin van Buuren, Maan, Krezip, Miss Montreal, Floor Jansen,  Marco Borsato, BLøF, de 3JS en Boudewijn de Groot. Ook internationaal is hij een veelgevraagde producer en werkte hij met Matt Simons,  Lauren Spencer-Smith, Katie Melua, Live, Beth Hart, Daniel Docherty, Snoop Dogg, Jacob Banks en Willie Nelson.

Ridder in de Orde van Oranje Nassau

Gordon Groothedde is nationaal en internationaal een bekende en gewilde producer, maar een van zijn grootste talenten ligt in de rol die hij vervult als muzikaal leermeester en mentor voor de artiesten met wie hij werkt. Over die rol zei burgemeester Jaeger: ‘Jouw artiesten, want zo mag ik het wel noemen, zijn zo blij met jou omdat je met hen mee op reis gaat. En hen ook op die reis wil behoeden voor te grote omwegen richting hun einddoel. Of juist voor te snel willen gaan. Je wijst hen op de verleidingen onderweg, waar al zovelen wel voor vielen. Je hebt een enorm inlevingsvermogen en daaruit volgt jouw sterke visie op waar het vervolgens muzikaal naartoe moet.’

De combinatie van inlevingsvermogen en nieuwsgierigheid naar de mens achter de artiest met zijn unieke muzikale talenten maken van Gordon een gedroomde producer die met zijn vakmanschap miljoenen weet te raken: ‘En dat verhaal, dat waar iemand in de kern zelf door geraakt is, dat weet jij als geen ander om te zetten in klank, in ritme, in kleur, in harmonieën, in tekst en in een sound die voor een miljoenenpubliek herkenning biedt en daarom troostend en hoopgevend is. Troost geeft, omdat de herkenning van smart halve smart oplevert. Hoop, omdat het benoemen van een arm om je heen, je daadwerkelijk een duwtje in je rug geeft,’ aldus burgemeester Jaeger.

Voor zijn ruim 30-jarige muzikale carrière en betekenis voor de Nederlandse muziekcultuur, ontving Gordon de bijzondere onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Bij de uitreiking waren naast familie en vrienden ook diverse artiesten aanwezig.

Michele Hamelink, managing director Sony Music Publishing Benelux: ‘Gordon is een fantastische, veelzijdige en sympathieke unieke songwriter en producer, we zijn dan ook heel blij om alweer zes jaar met hem te mogen werken. Of het nu om een pop-, rock-, hip-hop artiest of singer-songwriter gaat, Gordon haalt het beste naar boven in met wie hij schrijft. Zowel voor Nederlandse als internationale artiesten en songwriters. Samen met hen raakt hij een kern en dat heeft al vele hits opgeleverd. We zijn heel trots op Gordon en zijn onderscheiding.’

Laat een reactie achter

Reacties

Nog geen reacties. Waarom begin je de discussie niet?

Geef een reactie