field of plants in greenhouse
Photo by Mark Stebnicki on Pexels.com

Groei landbouwexport alleen goed als producten van natuurlijke landbouw komen

Onze landbouwexport neemt toe, zo melden CBS en Wageningen University & Research. Goed nieuws, zou een traditionele econoom zeggen,” zegt Gerard Teuling van MVO Nederland. Maar volgens Teuling is niets minder waar: zolang de producten niet van natuurlijke landbouw komen gaat alle economische winst ten koste van onze natuur. En uiteindelijk ook van de bestaanszekerheid van boeren.

Er is niks mis met export van landbouwproducten.

Echter, doordat ons landbouwsysteem is ingericht op meer produceren voor minder geld, werken boeren niet meer met de natuur mee maar tegen de natuur in. Natuurlijke landbouw werkt met de natuur mee, gebruikt geen bestrijdingsmiddelen en laat de bodem en de beestjes het werk doen.

Teuling: “Dat dit werkt, bewijst een kleine groep gemotiveerde boeren elke dag. Niettemin is het enorm complex en moeilijk om de omschakeling te maken. Zo hebben de partijen om de boer heen, vaak andere belangen.”

MVO Nederland brengt daarom in het project ‘Boeren. Natuurlijk!’ de hele voedselketen bij elkaar. Het doel: de omschakeling voor de boer vereenvoudigen. Van boeren, financiers, inkopers, verzekeraars, supermarkten tot bodembiologen; we werken samen aan het oplossen van de puzzel die van natuurlijke landbouw de standaard moet maken.

De overheid kan helpen. “Onze oproep: spendeer de miljarden voor de transitie aan natuurlijke landbouw, vereenvoudig de regelgeving en wees ambitieus. Zolang onze landbouw de natuur tegenwerkt, staan de bestaanszekerheid van boeren én natuur in Nederland op losse schroeven. En dat gaat ook onze export niet helpen,” besluit Teuling.

Laat een reactie achter

Reacties

Nog geen reacties. Waarom begin je de discussie niet?

Geef een reactie