‘Groene daken winstgevend voor zonnepanelen en goed voor biodiversiteit’

Provincie Utrecht telt 3.500 hectare aan onbenutte daken. Zonde. Daken zijn namelijk ideaal voor zonnepanelen en beplanting. ‘Deze combinatie levert bovendien 17 procent meer elektriciteit op dan zonnepanelen op kale daken,’ zegt Esther de Groot, adviseur duurzaam ondernemen van de Stichting Stimular.

De Duurzame Daken Kansenkaart van de provincie helpt ondernemers te weten welke daken geschikt zijn. Ook op het gebied van biodiversiteit valt winst te behalen, door op groene daken te kiezen voor verschillende soorten inheemse beplanting. Als ondernemers deze kans grijpen en slimme plantkeuzes maken, heeft dit positief effect op de voedselvoorziening van insectensoorten, zoals vlinders, hommels en bijen.’ gaat De Groot verder

Behoud van biodiversiteit is erg belangrijk om de leefbaarheid van de aarde te garanderen. Vooral in Nederland, waar biodiversiteit in een drastisch tempo afneemt, is het erg belangrijk om maatregelen te nemen die deze afname tegengaan.

Steeds meer mensen leggen zonnepanelen op hun dak. De ondergrond van de panelen wordt beter benut als je die beplant. De Groot: “Beplanting op daken zorgt voor waterdamp in de lucht waardoor de zonnecellen worden gekoeld. Door dit proces leverden de panelen uit het onderzoek op daken met beplanting meer elektriciteit op.”

Inheemse dakbeplanting

Inheemse planten zijn de verbinders tussen planten en dieren. Insecten zijn namelijk afhankelijk voor hun voedsel en schuilplekken van planten die van nature in hun omgeving voorkomen. Planten die uitheems zijn en dus niet van nature in ons landschap voorkomen zijn daardoor voor veel insecten onbruikbaar. Zonde, want door bewust te kiezen voor de juiste beplanting kan een groen dak voor een negenvoudige toename van insectensoorten zorgen.

Optimale dakbeplanting bestaat uit verschillende inheemse planten die bestendig zijn tegen de extreme omstandigheden op daken: droogte, hitte, wind en zon. Daarnaast is het belangrijk dat er jaarrond planten in bloei zijn zodat er elk seizoen voldoende voedsel is.

Optimaal resultaat voor mens, dier en klimaat

Met deze aspecten moet rekening gehouden worden bij een aanbesteding voor zonnepanelen. Het is zinvol om advies in te winnen bij specialisten.’ gaat De Groot verder ‘Op die manier wordt het dak efficiënt gebruikt en benut je ook andere voordelen. Planten vangen namelijk ook fijnstof af, vangen het regenwater op en en verhogen de levensduur van een nieuw, bitumineus dak of een EPDM dak (dakrubber).’

Voor ondernemers die overwegen om zonnepanelen te plaatsen is het goed om eerst de dakconstructie te laten controleren. Is de draagkracht voldoende voor ook een groen dak? Dan is diverse inheemse beplanting de beste keuze voor optimaal resultaat voor mens, dier en klimaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *