Het gaat snel met de ontwikkeling van Per Strand Hagenes. 

De 20-jarige coureur maakt sinds begin 2022 deel uit van de opleidingsploeg van Team Jumbo-Visma en wordt in 2024 officieel onderdeel van de WorldTour-afdeling van het team. “Dit is waar ik al die jaren hard voor heb gewerkt.

Eind maart, in de Ronde van Drenthe, etaleerde Hagenes een eerste keer zijn talent tussen de profs. In de Nederlandse eendagswedstrijd reed hij solo naar de overwinning. Daarmee gaf hij direct zijn visitekaartje af. In beestachtige weersomstandigheden boekte de tiener van destijds zijn eerste overwinning bij de profs. Later in het seizoen mocht Hagenes daar nog een etappe in 4 Jours de Dunkerque en de overwinning in Münsterland Giro aan toevoegen. De drie profzeges in zijn tweede jaar bij het Jumbo-Visma Development Team illustreren dat hij meer dan klaar is voor een stap hogerop.

De afgelopen twee seizoenen heb ik een hoop mogen leren en ervaren bij het Development Team”, aldus Hagenes. “De trainingskampen, het uitdagende wedstrijdprogramma en de mentale lessen hebben me gemaakt tot de renner die ik nu ben.” De Noor hoeft niet lang na te denken waar hij het meest van heeft opgestoken. “Dat is zonder twijfel het koersen met en tussen de renners van de WorldTour-ploeg. Het was een goede en fijne samenwerking in het afgelopen seizoen. Ik heb veel mogen leren van koersen tussen de profs en zelfs al resultaten mogen boeken. Als iemand dat voor aanvang van dit seizoen had voorspeld, had ik er direct voor getekend.

HET VOELT ALS EEN DROOM DIE WERKELIJKHEID WORDT PER STRAND HAGENES

Mede vanwege het feit dat ik afgelopen jaar al heb mogen ruiken aan het grote werk, verwacht ik dat de stap omhoog soepel gaat verlopen”, gaat Hagenes verder. “Ik voelde me meer dan thuis tussen de ervaren renners. Uiteraard verliep niet alles op rolletjes. Ik kreeg te kampen met tegenslagen zoals blessures en ziekte. Daardoor zag ik een deel van het seizoen in rook opgaan, maar alsnog ben ik zeer tevreden over het afgelopen jaar.

De aanstaande neoprof vertelt hoe hij ooit op de radar kwam van Jumbo-Visma. “We kwamen elkaar tegen op een trainingskamp. Ik reed destijds nog zonder contract. Na verschillende testen en gesprekken mocht ik in 2022 definitief aansluiten bij de beloften van Team Jumbo-Visma. De voorbije twee seizoenen heb ik hard gewerkt. Dat resulteert nu in de stap naar het WorldTour-team. Het voelt toch wel een beetje als een droom die werkelijkheid wordt.

De tijd bij de beloften zal ik voor altijd koesteren”, voegt de voormalig wereldkampioen bij de junioren daar nog aan toe. “Het was een fijne groep met een hoop jongens van dezelfde leeftijd en generatie. We hebben een hoop van elkaar en van de begeleidende staf opgestoken. Samen beleefden we een boel plezier. Ik voel me nu klaar om, samen met Johannes Staune-Mittet en Loe van Belle, de definitieve stap naar de profs te maken.

Foto: Jumbo-Visma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *