In Nederland belandt elke 5 minuten een 65-plusser op de spoedeisende hulp na een valongeval

person holding a stress ball

In de data van 2021 ziet VeiligheidNL dat 10 procent van de ouderen die in huis zijn gevallen langere tijd op de grond hebben gelegen. In 2010 was dit 3 procent. In 10 jaar tijd is dit aantal dus verdrievoudigd.

We zien dat dit voornamelijk voorkomt bij oudere ouderen. De gemiddelde leeftijd van deze groep is 83 jaar. De gevolgen van een val kunnen enorm zijn. Een valongeval heeft veel impact op de zelfredzaamheid van ouderen, het langer thuis kunnen wonen en de kwaliteit van leven. Daarom is het belangrijk om op tijd te starten met valpreventie,’ zegt Elvera Overdevest adviseur valpreventie bij ouderen, VeiligheidNL

Ouderen kunnen zelf veel doen om het risico op een val te verlagen. Maar zij doen dit vaak niet omdat zij zich niet bewust zijn van hun valrisico of er niet over willen nadenken. Ze starten dus vaak niet uit zichzelf met valpreventie.

Volgens Overdevest is de eerste stap om te voorkomen dat een oudere ten val komt het op tijd opsporen van ouderen met een verhoogd valrisico. ‘Hierin ligt een belangrijke taak van de mantelzorger of de zorgprofessional die de oudere vaak ziet, zoals een POH of een wijkverpleegkundige. Deze kunnen gemakkelijk een verhoogd valrisico vaststellen door het beantwoorden van een aantal vragen over valgeschiedenis en de mate van mobiliteit,’aldus Overdevest.

Dit vormt aanleiding om de oudere door te verwijzen om verder aan de slag te gaan met valpreventie. Zo kan het tijdig opsporen van een verhoogd valrisico voorkomen dat een oudere (weer) ten val komt en draagt het bij aan het langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen.

Geef een reactie

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Advertentie blokkeer software gededecteerd

Wij constateren dat u een software draait die advertenties op deze website niet laat zien. Zonder advertenties hebben wij geen inkomsten om elke dag voor u nieuwsitems te plaatsen. Enkel de zon gaat gratis op, wij maken veel kosten die betaalt moeten worden. Het is dus of via advertenties of het nieuws gaat achter een betaalmuur..

U werkt toch ook niet voor niets, of wel soms?

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Ontdek meer van NL Actueel 24

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder