Uit recente cijfers van het CBS blijkt dat de omzet van de Nederlandse industriële sector in het tweede kwartaal van dit jaar met 7,5 procent is gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2022. Dat is een opmerkelijk keerpunt na twee jaar consistente groei. Een waarschijnlijk gevolg van een reeks onderling verbonden omstandigheden, waaronder geopolitieke factoren, de digitaliseringstrend en de duurzaamheidsrevolutie. “Deze complexe situatie vraagt om een grotere mate van aanpassingsvermogen binnen het industriële bedrijfsleven,” zegt Stephanie Stuit managing Director van Top of Minds.
Aanpassingsvermogen in productie, maar ook in leiderschap. “Bij Top of Minds Rotterdam – de bedrijfstak die is gespecialiseerd in directie- en managementfuncties binnen de industriële sector – zien we dat klanten die nieuw leiderschap omarmen betere resultaten boeken,” volgens Stuit
Belangrijke aspecten van nieuw leiderschap zijn digitale expertise, datagestuurde besluitvorming en agile management. “Bij industriële spelers uit het klantenbestand van Top of Minds Rotterdam zien we dat de leiders zich op deze vlakken blijven ontwikkelen en dat hierop geselecteerd wordt bij het aanwerven van nieuwe leiders,”
Volgens Stuit zien zij vooral in subsectoren zoals de elektrotechniek, machine-industrie en transport dat deze competenties zwaarder wegen dan directe marktkennis en -ervaring. “Niet voor niets zagen juist deze subsectoren in het tweede kwartaal van 2023 hogere omzetcijfers dan in 2022.” besluit Stephanie Stuit.