assorted plastic bottles
Photo by mali maeder on Pexels.com

Joost Barendrecht: ‘Voer minimum toeslag van 25 cent in voor plastic wegwerpbekers en voedselverpakkingen’

De Tweede Kamer wil nu al weer af van de toeslag op plastic wegwerpverpakkingen. Een Kamermeerderheid steunt het voorstel van de SP om de zogenoemde plastictaks zo snel mogelijk weer af te schaffen omdat consumenten de verpakkingen ondanks de toeslag die ze moeten betalen nog altijd weggooien. ‘Ontzettend zonde,‘ zegt Joost Barendrecht van Schone Rivieren.

Vrijwilligers vinden bij onze opruim- en monitoringsacties gemiddeld ruim 300 stuks afval per 100 meter rivieroever. Dit aantal moet fors omlaag. De toeslag moet niet worden afgeschaft, maar de overheid moet met veel meer duidelijkheid komen: voer een minimum toeslag in van 25 cent voor plastic wegwerpbekers en voedselverpakkingen,’ gaat Barendrecht verder.

Volgens Barendrecht gooien we in Nederland per dag 19 miljoen plastic bekers en wegwerpverpakkingen weg. ‘Dat is een gigantisch aantal en helaas komt hiervan een groot deel in het milieu terecht. Het afschaffen van de plastictaks zou een enorme stap terug zijn in de noodzakelijke omslag van wegwerpplastic naar hergebruik. Dit moeten we echt niet willen.

25 cent in plaats van 1 cent

Uit onderzoek blijkt juist dat een toeslag wel werkt, maar dan moet er wel een duidelijk bedrag aan verbonden zijn. Een beker voor 1 cent slaat inderdaad nergens op. Dat voelt niemand. Met een minimum van 25 cent is dat wel het geval.

Hergebruiksystemen

Maar hiermee zijn we er nog niet,‘ Barendrecht wil daarom met ondernemers de volgende stap zetten om samen naar daadwerkelijke hergebruiksystemen toe te werken. ‘Willen we toe naar een circulaire economie dan moet iedereen zijn steentje bijdragen’

Laat een reactie achter

Reacties

Nog geen reacties. Waarom begin je de discussie niet?

Geef een reactie