Klimaatakkoord, bedrijven krijgen de meeste pijn te lijden, huishoudens betalen minder energiebelasting

Dat zeggen bronnen rondom het kabinet die op dit moment bezig zijn om de laatste hand te leggen aan het klimaatakkoord. In dit akkoord is het vooral het bedrijfsleven dat de pijn moet lijden, maar ook de automobilist gaat meer betalen voor de benzine en diesel omdat er een verplichte bijmenging van biobrandstof komt.

De energiebelasting voor grootverbruikers gaat omhoog, deze groep betaalt nu in vergelijk met huishoudens maar weinig energiebelasting. Voor huishoudens gaat de energiebelasting op de eerste 800 kuub omlaag, een gemiddeld huishouden verbruikt rond de 1200 kuub gas per jaar.

Bronnen rond het kabinet zeggen tegen de Telegraaf dat de CO2-heffing voor bedrijven wordt opgeschroefd, al klinkt ook dat die afspraak eerder al was gemaakt. Daarnaast wil het kabinet meer maatwerkafspraken met de industrie over het terugbrengen van de CO2-uitstoot. Er komen ook strengere regels over het gebruik van plastic en beprijzing van afvalverbranding. De productie van elektriciteit moet daarnaast vanaf 2035 al CO2-neutraal zijn, dat was nu nog 2050.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *