Elke donderdag loopt een groepje Klimaatwakers rond lunchtijd stil en ingetogen zeven keer een ronde om het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. De Tweede Kamer is daarbij start- en eindpunt. De wekelijkse Klimaatwake die hier precies een jaar geleden startte heeft zich hiermee op een opvallende wijze in de kijker gespeeld van politiek Den Haag.
Veel politici spreken de Klimaatwakers in hun lunchpauze even aan en zo ontstaan regelmatig geëngageerde gesprekken over het klimaat en de rol van onze landelijke politiek. Vanaf april 2021 al, tijdens de laatste kabinetsformatie, deden zo’n 800 Klimaatwakers uit alle de hele breedte van de klimaatbeweging 203 dagen lang en vierentwintig uur per dag mee aan een estafettewake. Het begon eerst bij het Catshuis, later bij de Tweede Kamer, maar ook ’s nachts online werd er gewaakt vanuit de huizen van de deelnemers. En, het blijft hier niet bij. De Klimaatwake gaat net zolang door totdat de overheidssteun voor de van fossiele energie afhankelijke economie aantoonbaar vermindert.
Ambtenaren van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat geven aan de Klimaatwake als steun in de rug te ervaren. Ondanks, of misschien juist omdat de de Klimaatwakers er niet voor terugdeinsen stevige boodschappen over te brengen in de gesprekken die ze aangaan met ambtenaren van de diverse ministeries, zoals tijdens de ontmoeting die de Klimaatwakers onlangs hadden met het Ministerie van Buitenlandse Zaken over hun ‘Internationale Klimaatstrategie’.
In hun gesprekken focust de actiegroep Klimaatwakers op drie belangrijke boodschappen: Treuzel niet langer, want de kabinetsformatie heeft al veel te veel vertraging opgeleverd. Focus op klimaatrechtvaardigheid: maak Nederland al zo snel mogelijk klimaatneutraal en niet pas in 2050, gezien onze relatief grote historische verantwoordelijk voor de klimaatverandering. Doe aan crisiscommunicatie en mik op ‘sneeuwbaleffecten’ in het gedrag van de samenleving als geheel.
Cordaid is een van de 67 ondersteunende organisaties.