Kortere BKR-registratie geeft meer kans op herhaling schuldentraject

Vanaf volgend jaar zullen Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht BKR-meldingen van inwoners die uit de schulden komen sneller verwijderen. Nu staan mensen die een schuldentraject hebben afgerond nog vijf jaar geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie. In de vier grote steden wordt dat straks zes maanden.

Door een BKR-registratie van zestig maanden terug te brengen naar zes maanden, is de kans op herhaling van een schuldtraject veel groter. Doordat men sneller een nieuwe lening kan aangaan is het de vraag of consumenten daarmee op de lange termijn zijn geholpen. Waar vijf jaar lang lijkt, zijn zes maanden erg kort. Een middenweg zou charmanter zijn.

Het lijkt vooral ter ontlasting te zijn van de grote gemeentes in Nederland om de BKR-registraties automatisch te verwijderen. Nu moet dat nog handmatig. De inwoners die het betreft lijken hiermee geholpen te zijn, maar het is maar de vraag of je dat moet willen.

Wanneer de banken ervaren dat het aantal schuldsaneringen hierdoor toeneemt, zullen zij het maximaal te lenen bedrag voor consumenten naar beneden bijstellen. Dit is nadelig voor mensen die wel beschikken over voldoende inkomen maar vervolgens minder mogen lenen. Daarmee worden de bestedingen van deze groep onnodig belemmerd.

Het kan een positieve stimulans zijn voor banken om aanvragen te beoordelen op basis van persoonlijke data zoals PSD2-technieken. Met PSD2 kun je bedrijven toegang geven tot je betaalrekening. Dat geeft een nauwkeuriger beeld dan de huidige BKR.

Bijzonder is het bovendien dat er een onderscheid wordt gemaakt tussen de inwoners van de vier grootste steden en de rest van het land. Dat bewijst temeer dat het hier niet gaat om het tegemoetkomen van de consumenten, maar om het ontlasten van het systeem.

Geef een reactie

Ontdek meer van NL Actueel 24

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder