Meer en meer Oekraïners keren huiswaarts ondanks de oorlog

Na twee jaar oorlog zijn 15 miljoen mensen hun huis ontvlucht. Een deel ervan keert terug naar huis, maar woont in extreme omstandigheden. Zo’n 1,1 miljoen kinderen zijn terug in het oude huis, maar voor de helft ervan is de armoede zo groot dat ze fysiek en mentaal in grote nood verkeren. 

Zo’n 360.000 kinderen keren terug naar zwaar beschadigde huizen in regio’s dichtbij de frontlinies zoals Dnipro, Kharkiv, Mykolaiv, Odesa en Sumy. Maar ook 270.000 andere kinderen leven onder erbarmelijke economische omstandigheden in hun beschadigde oude huis. Infrastructuur is zodanig beschadigd dat water, elektriciteit, verwarming, internetverbinding het nauwelijks doen. Daarnaast liggen er veel onontplofte landmijnen of granaten. Ouders zijn grote delen van het jaar werkloos, scholen functioneren niet in alle dorpen waar mensen naar terugkeren, en veel kinderen durven nauwelijks buiten te spelen. 

In Oekraïne zijn degenen die het zwaarst getroffen worden ook het minst verantwoordelijk: kinderen. Elke dag worden er door de aanhoudende vijandelijkheden meer dan drie kinderen gedood of gewond. Gemiddeld komen er 38 mensen per dag om.  

Sonia Khush, directeur van Save the Children in Oekraïne: “Kinderen in Oekraïne hebben twee lange jaren van geweld en vernietiging doorstaan. Veel gezinnen werden gedwongen om hun huizen te verlaten op zoek naar veiligheid, en kozen er nu voor om terug te keren zodra dat mogelijk was. Voor hen is geen enkele plek hetzelfde als hun thuis en we moeten hun wil respecteren om daar te zijn waar ze thuishoren. De oorlog gaat nu het derde jaar in en onze hulp verschuift naar wederopbouw en herstel, zodat gezinnen de middelen hebben om hun leven weer op de rails te krijgen en kinderen kind kunnen zijn – samen met hun vrienden leren, spelen en lachen – ondanks de wreedheden om hen heen.”

Tot op de dag van vandaag zijn 6,3 miljoen mensen uit Oekraïne vluchteling in het buitenland en zijn 3,7 miljoen mensen ontheemd in het land zelf. De verarming onder de ‘blijvers’ is vervijfvoudigd. Van de mensen die in Oekraïne verblijven zijn er 14,6 miljoen (waarvan 2,9 miljoen kinderen) die afhankelijk zijn van hulp. 

Save the Children roept alle strijdende partijen in Oekraïne op om burgers te beschermen en te stoppen met het gebruik van explosieve wapens in bevolkte gebieden. Er moet volledige en ongehinderde humanitaire toegang zijn tot families die in een crisis terecht zijn gekomen, inclusief die in oorlogsgebieden.  

Wat doet Save the Children 

Sinds 24 februari 2022 heeft de hulporganisatie in Oekraïne ongeveer 754.000 kinderen bereikt. Hulp bestaat onder andere uit het verstrekken van geld, voedsel, schoon water en hygiëneartikelen.  Gespecialiseerde teams leveren ook sociale en recreatieve diensten via kindvriendelijke ruimtes en helpen kinderen toegang te krijgen tot veilig, inclusief kwaliteitsonderwijs. Bovendien werkt Save the Children samen met scholen en buurthuizen om geestelijke gezondheidszorg en mentale steun te bieden. Een campagne om kinderen te wijzen wat ze kunnen doen om hun persoonlijke veiligheid te vergroten werd bijna 2 miljoen keer bekeken. Ook zijn er enkele schoolgebouwen gerenoveerd, zodat die over degelijke schuilplaatsen beschikken. 

Vanuit het Kindernoodhulpfonds heeft Save the Children 108 miljoen US dollar gereserveerd om de hulp nog langer voort te kunnen zetten. 

Save the Children werkt sinds 2014 in Oekraïne en heeft de operaties opgeschaald sinds de oorlog in februari 2022 escaleerde. De organisatie werkt nauw samen met meerdere partners om levensreddende hulp te bieden, zoals voedsel en water, geldtransfers en veilige ruimten, om ervoor te zorgen dat kinderen en gezinnen die getroffen zijn door deze crisis de steun krijgen die ze nodig hebben.

Op de foto: Katerina (16) en Yulia (9) in een dorp in Chernihiv regio krijgen hulp van Save the Children en wonen in een verarmd gebied.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *