Minister Van Hijum bezoekt glastuinbouw en laat zich bijpraten over kansen en knelpunten robotisering en huisvesting

  • De beschikbaarheid van arbeid staat onder druk door vergrijzing en stijgende kosten.
  • De ondernemers lieten de bewindsman zien welke stappen al zijn gezet
  • Werkgevers investeren volop in gecertificeerde huisvesting

DEN HAAG – Minister Eddy van Hijum van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) bezocht op 17 oktober 2024 twee vooruitstrevende glastuinbouwbedrijven in Drenthe: komkommerkwekerij Drenthe Growers en Van Geel Groep, specialist in de teelt van orchideeën, chrysanten en bromelia. De ondernemers, Glastuinbouw Nederland en LTO Nederland praatten de bewindsman bij over de ontwikkelingen rondom robotisering, automatisering en de huisvesting van internationale werknemers in de land- en tuinbouw.

De beschikbaarheid van arbeid staat onder druk door vergrijzing en stijgende kosten. De glastuinbouw zet in op goed werkgeverschap, goede huisvesting en robotisering. Daarbij is de stip op de horizon voor de glastuinbouw, een slimme, grotendeels autonome kas waarin robots repetitieve werkzaamheden overnemen. Dat maakt werken in de glastuinbouw gezonder en aantrekkelijker.

INTERNATIONALE WERKNEMERS

Geautomatiseerd wordt er in de kassen al volop, maar voor de transitie naar robotisering is tijd en veel geld nodig. Op weg naar die stip op de horizon blijven internationale werknemers van levensbelang voor tuinbouwbedrijven“, gaf voorzitter Adri Bom-Lemstra van Glastuinbouw Nederland de minister mee.

De ondernemers lieten de bewindsman zien welke stappen al zijn gezet en welke uitdagingen er nog zijn om de ambities van de sectoren te bereiken. “We willen echt met de sectoren in gesprek over hoe we de toekomst kunnen vormgeven. En we zijn blij met de goede voorbeelden van automatisering en robotisering die in de glastuinbouw al zichtbaar zijn”, aldus minister Van Hijum.

Ger Koopmans, voorzitter van LTO Nederland, riep de minister namens LTO en Glastuinbouw Nederland op werk te maken van het programma ‘Robots naar de boerenpraktijk’. “Er is voor dit programma structureel 25 miljoen euro per jaar nodig om zo een toekomstbestendige en concurrerende land- en tuinbouw te kunnen waarborgen.”

GECERTIFICEERDE HUISVESTING

Tijdens het werkbezoek werd ook uitgebreid stilgestaan bij de huisvesting van internationale werknemers. Van Hijum kon met eigen ogen zien hoe goede huisvesting op een bedrijf eruit ziet. Ook werd gesproken over certificeringen zoals het Agrarisch Keurmerk Flexwonen (AKF), waarmee duidelijk zichtbaar is welke huisvesting voldoet aan de voorwaarden. “Werkgevers investeren volop in gecertificeerde huisvesting, maar zijn ook afhankelijk van de medewerking van gemeente en omgeving”, stelde Bom-Lemstra.

Foto: V.l.n.r.: Sierteler Martijn van Geel, minister Eddy van Hijum (SZW), Adri Bom-Lemstra (Glastuinbouw Nederland), groenteteler Inge de Vries, Kyra Broeders (Glastuinbouw Nederland), Ger Koopmans (LTO Nederland) en Rien van Geel.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *