‘Ministerie van Financiën moet met belastingverschuiving een schuldenexplosie voorkomen’

In een onlangs verschenen rapport adviseren topambtenaren politieke partijen om te bezuinigen óf belasting te verhogen om de Nederlandse economie te beschermen tegen het stijgende begrotingstekort. Om een schuldenexplosie in 2030 te voorkomen is er nu lef en sturing nodig van het Ministerie van Financiën. Een belastingenverschuiving van arbeid naar grondstofgebruik stimuleert de arbeidsmarkt én helpt de economie verduurzamen.

In plaats van klakkeloos korten, geld printen of belastingen verhogen, kan de overheid beter belastingen verschuiven van arbeid naar grondstofgebruik. Dat veroorzaakt namelijk een directe stimulans op arbeidsparticipatie, toename van koopkracht en het bevordert investeringen in duurzame bedrijfsmodellen,” zegt Birgitta Kramer van de Goldschmeding Foundation

Kramer zegt dat de Belastingdienst maar moeilijk mee verandert met de tijd. “Arbeid wordt nog altijd zwaarder belast dan milieuvervuiling. Als gevolg van deze verkeerde financiële prikkels worden schulden doorgeschoven naar toekomstige generaties.

Lees ook: Chris van Veldhuizen: ‘Discussie nodig over kleinere overheid en belastingverlaging voor koopkrachtbehoud’

Ministerie

Dat moet en kan anders” volgens Kramer. “Verschuiving van belasting op arbeid naar grondstoffen bleek al een effectief middel in het door denktank The Ex’tax Project gepubliceerde Deltaplan Belastingen (2021) en in de Europese Taxshift analyse (2022). Meerdere politieke partijen vragen erom. En ook Marnix van Rij, staatssecretaris Fiscaliteit en Belastingdienst, heeft het positief ontvangen. Waar wachten we op?

Als het aan Kramer ligt dan moet het Ministerie van Financiën flink doorpakken. “Als er nu geen ferme keuzes worden gemaakt, zal het begrotingstekort verder oplopen en wijken we ver af van de gestelde koers voor klimaat en werkgelegenheid. Met grote gevolgen voor huidige en toekomstige generaties.

Geef een reactie

Ontdek meer van NL Actueel 24

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder