LTO stapt uit het overleg over het Landbouwakkoord. Tot zover de zoveelste poging van minister Adema om een breed gedragen akkoord te realiseren. Terwijl de handtekening van LTO helemaal niet per se nodig is voor de oplossing. Dat vereist namelijk vooral leiderschap.
Wouter Scheepens van MVO Nederland zegt hierover: “Het is de taak van de overheid om voor de gezondheid van zowel burgers, boeren, natuur als de economie te zorgen. Dat is nu geprobeerd door maar door te blijven polderen om iedereen mee te krijgen. Op een gegeven moment moet je echter ook de knoop kunnen doorhakken: dan maar zonder die ene handtekening. Stikstof en natuurbescherming staat niet voor niets al een paar decennia op de agenda.“
“Dus, minister Adema: toon het lef dat je diep van binnen echt wel hebt – anders had je deze baan niet aangenomen. Stel duidelijke normen voor wat mogelijk is en ondersteun boeren die willen omschakelen naar natuurlijke landbouw. Want dat is de oplossing, in tegenstelling tot allerlei technologische snufjes die enkel zorgen voor nog meer schaalvergroting en efficiëntie, maar voor steeds minder boeren. Natuurlijke landbouw vereist daarentegen juist méér boeren die ook nog eens meewerken met de natuur,” gaat Scheepens verder.
“We kennen genoeg verhalen van boeren die de stap naar natuurlijke landbouw zetten of willen zetten. Ze kunnen dat zelf niet altijd financieel en administratief rondmaken en zijn op zoek naar lange-termijnzekerheid. En dus hebben we de hele keten nodig: we hebben immers met zijn allen dit systeem gebouwd, dan moeten we het ook met zijn allen oplossen. Van boer tot afnemer en financier. Bij MVO Nederland doen we dat al: we werken samen met een nationaal collectief van partijen met zowel financiële als maatschappelijke belangen bij het vergroten van de biodiversiteit, het herstellen van ecosystemen en het tegengaan van klimaatverandering. Ons collectief biedt de boer concrete hulp bij de omschakeling.“
Minister Adema, vergeet die handtekening van LTO en realiseer dat wat iedereen in ons land nodig heeft: landbouwbeleid dat goed is voor natuur, boer, burger én economie.