MVO Nederland roept de nieuwe Kamerleden op om ondernemerschap als ‘force for good’ te steunen.

Want ondernemen en verduurzamen sluiten elkaar niet uit – het wordt juist steeds meer business as usual.

Om dat te versterken is een helder langetermijnperspectief nodig, zodat de boer in de portemonnee voelt dat natuurlijke landbouw genoeg oplevert, zodat de aannemer makkelijker materialen kan hergebruiken en recyclen, en zodat de kledingwinkel zijn toeleveranciers een eerlijke prijs kan betalen,” zegt Wouter Scheepens van MVO Nederland in een reactie op de uitslag van de verkiezingen.

Volgens Scheepers gaan ondernemerswinst en maatschappelijke meerwaarde immers hand in hand.

Techniek Nederland hoopt op snelle formatie

Ondernemers in de technieksector hebben volgens Terpstra behoefte aan stabiel en betrouwbaar beleid. ‘Het is daarom zaak om ons te richten op de uitvoering van plannen die al in de steigers staan. Techniek Nederland en de aangesloten leden blijven zich inzetten om de grote maatschappelijke vraagstukken waar ons land voor staat, op te lossen.

Energietransitie

Dat geldt bijvoorbeeld voor de energietransitie. ‘De plannen liggen klaar, we moeten alle energie nu richten op uitvoering. Dat betekent aan de slag gaan om netcongestie te verminderen, snelle duidelijkheid over de salderingsregeling voor zonnepanelen en doorgaan met de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Ook moeten we stappen zetten naar een circulaire economie.’

Krapte aan technische vakmensen

De aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt is een grote zorg voor ondernemers in de technieksector. Gezien de dalende instroom op mbo en hbo én de toename van het aantal werknemers dat de komende jaren met pensioen gaat, verwacht Techniek Nederland dat de behoefte aan technici alleen maar zal toenemen.

Terpstra: ‘Ik hoor alle politici verkondigen dat de technieksector cruciaal is voor alle maatschappelijke transities in ons land. Maar ik zie geen concrete oplossingen.’

Terpstra vindt dat een nieuw kabinet met onorthodoxe maatregelen moet komen. ‘Maak het technisch beroepsonderwijs gratis. En geef studenten die een technisch diploma behalen een bonus. De tekorten in de techniek zijn nog nooit zo massief geweest. Het beroep dat wordt gedaan op de technieksector wordt alleen maar groter. We hebben de komende jaren tienduizenden technische vakmensen nodig. Maar er dreigt nog veel meer vast te lopen; denk aan het onderhoud en de uitbreiding van onze infrastructuur en aan de technische innovaties in de zorg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *