Er gaat veel veranderen aan de milieuprestatie-eisen voor woningen en kantoren. De Rijksoverheid wil daarmee de verduurzaming in de bouwsector versnellen. Vanaf 2025 wordt de Milieuprestatie gebouwen (MPG) aangescherpt. Zo komt er een aparte eis voor kleine woningen, gaat de MPG gelden voor meer soorten gebouwen dan nu én er worden meer milieueffecten meegenomen in de berekening. Ook de berekening van de milieuprestatie gaat op de schop
Nasja Geertjens: “Deze voorgenomen aanscherpingen en wijzigingen passen niet bij de ambitie van demissionair minister Hugo de Jonge om meer biobased te gaan bouwen. Deze veranderingen pakken bijvoorbeeld erg slecht uit voor hout als bouwmateriaal, omdat naar meer milieueffecten wordt gekeken. CO2-emissies tellen zwaarder mee en er wordt gewogen op drie nieuwe indicatoren die voor hout ongunstig uitpakken: watergebruik, fijnstof en landgebruik.Vanaf juli 2024 kan de markt gaan rekenen met de werkelijke effecten per specifiek product, maar het is nu al duidelijk dat deze aanscherpingen ongunstig uitpakken voor biobased materialen zoals hout. Het is te hopen dat de minister of zijn opvolger hier nog goed naar kijkt, want het gaat ten koste van een mooie ambitie om biobased bouwen verder op de kaart te zetten.“
Gelukkig zijn er ook positieve veranderingen.
“Zo komt er bijvoorbeeld een aparte eis voor kleine woningen, waardoor sociale huurwoningen en tiny houses niet meer onterecht benadeeld worden. Die scoren nu vaak slecht door de verrekening met het kleine aantal vierkante meters. Een ander positief punt: de eisen gelden nu alleen voor woningen en kantoren, maar gaat straks voor álle nieuwe gebouwen gelden, dus ook voor bijvoorbeeld winkels en scholen,” aldus Geertjens van Architecten, – en ingenieursbureau Sweco.