‘Nederland moet voor eigen aardgas gaan om afhankelijkheid te verkleinen’

gas stove

De manier om minder afhankelijk te zijn van buitenlands gas zoals lng en schaliegas is ons eigen Nederlandse aardgas te gebruiken. Nederland heeft in die zin een unieke positie als grootste gasproducent in de Europese Unie. We hebben het dan niet over het Groningen-veld, maar over de kleinere gasvelden. Deze liggen voor een groot deel in de Noordzee.

Anne-Marie Frissen, woordvoerder, Element NL zegt hierover: “Ons Nederlandse aardgas heeft bovendien een veel lagere CO2-voetafdruk dan buitenlands gas. Recent onderzoek van TNO en CE Delft laat zien dat de CO2-uitstoot van de winning en productie van lng tot zes keer zo hoog is als Nederlands aardgas.

Bescherming Nederlandse consument

Het versnellingsplan gaswinning Noordzee van staatssecretaris Hans Vijlbrief ligt er, dus laten we daar zo snel mogelijk werk van maken. “Zo dragen we bij aan de bescherming van de Nederlandse consument tegen een extreem hoge energierekening en zorgen we voor minder CO2-uitstoot,” gaat Frissen verder.

Nederlandse offshore gasvelden waar we nu nog aardgas uit halen, kunnen later bovendien gebruikt worden om CO2 in op te slaan of blauwe en groene waterstof te produceren, waardoor we onder meer de nationale klimaatdoelen van 2030 kunnen halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *