Niet Schiphol maar Düsseldorf is de populairste luchthaven om te vertrekken met de meivakantie

Nederlanders die sinds een paar weken een vliegreis boeken, kiezen vaker voor vertrek vanaf Düsseldorf dan vanaf Schiphol. Het is voor het eerst dat de Duitse luchthaven populairder is dan Amsterdam. De meeste vakantiegangers vliegen de komende weken naar Turkije en Spanje. Ze verblijven er gemiddeld 8 dagen en boeken vooral all-inclusive vakanties.

Dat blijkt uit de Zoover Vakantiemonitor. De review- en boekingssite kan aan de hand van 30 miljoen jaarlijkse bezoekers, ruim 3,8 miljoen reviews, 1 miljoen accommodaties en 12.000 pakketreizen van alle aanbieders een nauwkeurige analyse maken van het zoek- en boekgedrag van de Nederlandse vakantieganger.

Op basis van boekingen van vliegreizen over heel 2023 is Schiphol nog steeds de populairste luchthaven. Van de Nederlanders kiest 39% voor Amsterdam, iets minder dan de 42% van vorig jaar. Düsseldorf staat op de tweede plaats met 28% van de vliegvakanties, iets meer dan de 25% van vorig jaar. De laatste weken voor de meivakantie zijn de rollen echter omgedraaid. In de afgelopen periode boekte 34% een vliegreis vanaf Düsseldorf en slechts 33% vanaf Schiphol. Op gepaste afstand volgen Keulen (14%), Rotterdam (8%), Eindhoven (7,5%) en Brussel (3%).

Vorig jaar was Schiphol in de meivakantie nog het populairst. Toen was het een enorme chaos op de luchthaven. Door personeelstekorten in de beveiliging en de bagageafhandeling ontstonden lange wachttijden en misten sommige vakantiegangers hun vlucht. ,,Die angst is er nog steeds bij reizigers. Bovendien krijgt de luchthaven veel negatieve aandacht in de media. De consument kiest ervoor dit soort problemen uit de weg te gaan”, zegt Sterre Hoek van Zoover.

Een andere reden is dat veel vliegvakanties naar populaire bestemmingen als Turkije en Egypte vanaf Duitse luchthavens zoals Düsseldorf vertrekken. De top vier van meivakanties is hetzelfde als vorig jaar. Op nummer één staat Turkije met 39% van de boekingen (vorig jaar 44%), op twee staat Spanje met 34% (vorig jaar 29%), op drie Griekenland met 18% (zelfde als vorig jaar) en op vier Egypte met 5% (vorig jaar 4%). ,,Door het nieuws over de aardbevingen zijn er minder boekingen voor Turkije, maar dat begint de laatste weken weer aan te trekken”, ziet Hoek.

Een derde van de Nederlanders gaat acht dagen op meivakantie. Een op de twintig mensen gaat vijftien dagen. Meer dan de helft van de geboekte vakanties is all-inclusive, blijkt uit de data van Zoover. Vorig jaar was dat 53%, dit jaar al 56%. Hoek: ,,All-inclusive was al het meest geliefde type meivakantie en in Turkije is dat vaak de standaard. Door de inflatie en alle prijsverhogingen wordt dit nog populairder, want dan weten gezinnen precies wat ze kwijt zijn aan de vakantie.

De gemiddelde reissom die Nederlanders de afgelopen weken voor de vakantie uit hebben gegeven is 2218 euro. Vorig jaar was dat nog 2014 euro. Gerekend vanaf januari is de gemiddelde reissom van boekingen in een jaar tijd gestegen van 1948 naar 2026 euro, een stijging van ruim 13%, zo blijkt uit de monitor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *