‘Nog veel winst te behalen in verduurzaming zorgsector’

Dat zegt Bas Maier, sectormanager zorg bij MVO Nederland op het bericht dat ziekenhuizen moeten overstappen op katoenen kleding en niet langer wegwerpjassen moeten gebruiken. De uitdagingen voor verduurzaming in de zorg zijn groot. Een gemiddelde hartoperatie produceert bijvoorbeeld al 27 kilo afval.

Jaarlijks wordt er voor minstens 100 miljoen euro aan medicatie weggegooid. Opmerkelijk is ook dat de zorgsector 4 procent van al ons afval genereert en dat de sector verantwoordelijk is voor 7 procent van onze landelijke CO2-uitstoot. Bovendien verbruikt de zorg maar liefst 13 procent van de grondstoffen. Dat moet en kan flink omlaag,” aldus Maier.

MVO Nederland stelde samen met inkopers van OK textiel en leveranciers van herbruikbare en eenmalige textielproducten een marktvisie op voor de zorg. CE Delft deed hiervoor onderzoek naar de milieu-impact.

Volgens Maier is een belangrijke conclusie uit het onderzoek dat de klimaatimpact van de herbruikbare operatiejassen veel lager is dan het gebruik van eenmalige jassen. Maier: “Dit komt omdat de productie, het transport naar Nederland en de verwerking aan het einde van de levensduur voor herbruikbare varianten wordt verdeeld over het aantal keer hergebruik.

Het is belangrijk dat zorginstellingen samen met leveranciers om tafel gaan en de juiste vragen stellen. Zo moeten zorginstellingen niet te veel focussen op de aanschafprijs van een product, maar ook kijken naar de totale levensduur van een product. Ook kan de overheid helpen door duidelijke randvoorwaarden te stellen en belemmerende wetgeving weg te nemen. “Op deze manier wordt er een gelijk speelveld gecreëerd voor ondernemers die – naast ondernemen – ook oog hebben voor het milieu,”

Geef een reactie

Ontdek meer van NL Actueel 24

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder