Norah na succesvolle revalidatie terug naar zee

Vandaag heeft SOS Dolfijn, de natuurorganisatie voor walvisachtigen in nood, de bruinvis die op 11 maart dit jaar ernstig ziek, vermagerd en uitgedroogd werd aangetroffen op het strand van Ouddorp weer gezond en wel vrijgelaten in de Noordzee. Door meerdere gezondheidsproblemen duurde de volledige behandeling bijna een half jaar. Maar vandaag is dan de heugelijke dag dat ze terug naar zee gebracht kon worden voor een tweede kans. De terugreis is voorspoedig verlopen.

Norah de bruinvis

Vrijwel levenloos werd de juveniele bruinvis Norah in de ochtend van 11 maart door een wandelaar aangetroffen. Pas van dichtbij zag de vinder dat het dier nog in leven was en sloeg direct alarm bij SOS Dolfijn. Na uitleg om de nodige eerste hulp kunnen bieden, konden door SOS Dolfijn opgeleide lokale hulpverleners snel ter plaatse zijn om ondersteuning te bieden terwijl het rescueteam van SOS Dolfijn per dolfijnambulance onderweg ging. Eenmaal in het opvangcentrum aangekomen werd snel duidelijk de ernst van haar gezondheidstoestand. Een behandeling tegen zweren in slokdarm, maagdarmontsteking, schimmelinfectie, longontsteking en longworminfectie waren allemaal nodig om Norah, vernoemd door de vinder, er weer bovenop te krijgen. Vandaag is ze weer vol op gewicht en in goede gezondheid teruggebracht naar haar natuurlijke leefomgeving.

SOS Dolfijn

SOS Dolfijn is het opvang- en kenniscentrum voor walvisachtigen in Noordwest-Europa. De organisatie kan professioneel bruinvissen en dolfijnen opvangen die voor de Nederlandse, Duitse, Belgische en Noord-Franse kust in nood verkeren en zet zich in voor een brede bescherming van walvisachtigen. Middels wetenschappelijk onderzoek doet SOS Dolfijn meer kennis op over met name de bruinvissen, een kleine inheemse walvissoort, wat de populatie kan helpen. De kennis die de stichting over deze dieren heeft, wordt ook door middel van educatie vanuit het SOS Dolfijn bezoekerscentrum verspreid onder de maatschappij. Tientallen vrijwilligers zijn actief binnen de verschillende afdelingen van de organisatie.

Terug in zee

De gehele reis terug naar zee is voorspoedig verlopen. De weersomstandigheden waren optimaal en bruinvis Norah lag rustig aan boord in de speciale transportkist. Voorafgaand aan het transport is dit meermaals met haar geoefend. Voor de vrijlating mocht SOS Dolfijn rekenen op de inzet van het schip ´Phoca´ van de Waddenunit van het ministerie van LNV. De afvaart vond in alle rust plaats vanuit de Marinehaven Den Helder, die speciaal voor SOS Dolfijn toegang tot het terrein bood. Bruinvissen leven in het wild zowel solitair als in kleine groepjes dus het is niet nodig om herstelde bruinvissen met soortgenoten eerst te herenigen. De vrijlating vond plaats ten westen van Texel in de Noordzee. Het opvangcentrum in Anna Paulowna is momenteel leeg maar het team staat altijd klaar om een dier in nood opvang te bieden.

Geef een reactie

Ontdek meer van NL Actueel 24

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder