NVWA onderzoek Babboe bakfietsen op framebreuken

Heeft u een Babboe Curve bakfiets dan loopt u kans op framebreuken. RTL Nieuws onderzocht op tips van gebruikers van de bakfiets de risico’s voor de ouders en kinderen. NVWA heeft het onderzoek aangegrepen om zelf ook een onderzoek te starten naar de bakfietsen en spreekt zelf van een omvangrijke en ernstige zaak.

De zaak kwam aan het rollen door tips van oud medewerkers van Babboe die aan de redactie van RTL Nieuws vertelden dat zij vrezen voor ongelukken met bakfietsen. RTL Nieuws zegt tientallen ouders te hebben gesproken waarvan het frame van de bakfiets brak.

Pippa Wibberley, directeur van Babboe laat in een reactie weten dat Babboe zich totaal niet herkend in het geschetste beeld over de bakfiets. “Het model Curve heeft in twee jaar tijd, minder dan 20 meldingen van een haarscheur of framebreuk gehad op ruim 50.000 verkochte fietsen (0.022%). Wij hebben deze klachten onderzocht en opgelost. Gezien het zeer lage aantal fietsen en de aard van de klachten die ook zijn opgelost, hebben wij in overeenstemming met de richtlijnen besloten, geen melding te maken bij de autoriteiten.

Volgens Wibberley heeft het bedrijf in 2019 bakfietsen van het type City, City E en/of City Mountain teruggeroepen vanwege fabricagefouten. Dit ging om de modellen geproduceerd tussen 2010 en 2012. In de modellen geproduceerd van 2017 tot en met 2018 is in enkele gevallen een lasfout ontdekt.

Wibberley: “Hiervan is zoals te doen gebruikelijk melding gedaan bij de NVWA. In nauw overleg met hen is de terugroepactie ingezet, zowel via eigen media als via de kanalen van de NVWA met een persbericht, een veiligheidswaarschuwing naar consumenten, advertenties in de kranten, een speciale website en herhaaldelijke mailings , met de oproep aan consumenten zich te melden. De NVWA heeft deze recall in 2021 afgesloten.

Volgens Wibberley weigert RTL Nieuws inzicht te gegevn in de specifieke klachten waardoor het bedrijf niet in staat is om na te kunnen gaan of deze klachten al in de database van Babboe staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *