Oxfam Novib wil hervatting financiering UNRWA

Oxfam Novib is diep bezorgd over de levens van 2,3 miljoen Palestijnen die worden bedreigd nu verschillende westerse landen, waaronder ook Nederland, de financiering aan UNRWA, de VN-hulporganisatie in Gaza, hebben stopgezet. Oxfam Novib noemt de beslissing tot opschorting van alle financiering aan UNRWA, in reactie op het nieuws dat Israël 12 VN-medewerkers ervan beschuldigt bij de aanvallen op 7 oktober betrokken te zijn, “roekeloos en harteloos” en wijst op de cruciale rol die UNRWA speelt bij de coördinatie en uitvoering van hulp aan de noodlijdende Gazaanse burgerbevolking.

Uiteraard zijn ook wij zeer geschrokken van het bericht dat UNRWA-medewerkers bij de gruwelijke acties van Hamas betrokken zouden zijn. Het is terecht dat de VN direct maatregelen heeft genomen en belangrijk dat er snel diepgaand onderzoek wordt gedaan naar de beschuldigingen“, zegt Michiel Servaes, directeur van Oxfam Novib. “Maar je kunt in deze noodsituatie, met een aanhoudende golf van bombardementen, steeds ergere hongersnood en de uitbraak van allerlei ziekten, niet zo maar de levenslijn voor een hele bevolking doorsnijden. Dat is een collectieve bestraffing. Wij roepen Nederland en andere landen op om het stopzetten van deze essentiële hulp met grote urgentie te herzien”.

Beroep op minister

Minister Van Leeuwen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking zegt dat Nederland via “andere organisaties” hulp zal blijven geven. Dat kan zo zijn, maar volgens Servaes is het onmogelijk om UNRWA, met afstand de grootste hulporganisatie in Gaza, zo maar te vervangen of te omzeilen. “UNRWA vervult een cruciale ‘systeemrol’ in het bieden van hulp aan de burgerbevolking in Gaza. Dat deden ze al voor de oorlog en dat doen ze sindsdien. Vele duizenden gevluchte families worden opgevangen in hun (school)gebouwen, ze geven medische hulp en coördineren de distributie van voedsel en drinkwater. Andere hulporganisaties, waaronder Oxfam Novib, zijn daarvan afhankelijk en maken bijvoorbeeld gebruik van faciliteiten en communicatiesystemen van UNRWA.

De meer dan 10.000 VN-medewerkers in Gaza staan dagelijks in de frontlinie: ruim 140 UNRWA-gebouwen zijn al gebombardeerd en meer dan 150 medewerkers kwamen tot nu toe om het leven. “De aankondiging om de financiering aan UNRWA op te schorten is roekeloos en harteloos”, aldus Servaes. “Voor alle moedige humanitaire hulpverleners die hun werk ondanks alles doorzetten, is dit een klap in het gezicht.”

Het besluit komt daags na de uitspraak van het Internationale Gerechtshof dat het “aannemelijk” acht dat Israël genocide pleegt in Gaza. De rechters riepen Israël op er alles aan te doen om genocide te voorkomen, te stoppen met het doden van Palestijnse burgers en onmiddellijk humanitaire hulp aan Gaza te garanderen. Michiel Servaes: “Het is beschamend dat Nederland die uitspraak slechts zeer selectief onderschrijft en er vooralsnog geen enkele consequenties aan heeft verbonden. Door tegelijkertijd wél de hulp aan Gaza stop te zetten plaatst de regering zich in feite precies tegenover de bindende opdracht van de hoogste internationale rechtbank.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *