Sarah Brightman & Andrea Bocelli het meest gedraaid tijdens uitvaarten

Nederlandse artiesten domineren de top 10 uitvaartmuziek uit 2022. In de lijst samengesteld door coöperatie DELA op basis van liedjes die door nabestaanden zijn gekozen, zijn acht van de tien meest gedraaide artiesten Nederlands.

De top 3 meest gedraaide liedjes uit de Uitvaartmuziek top 100 over 2022 is ongewijzigd. Net als vorig jaar wordt de lijst aangevoerd door Sarah Brightman & Andrea Bocelli, gevolgd door Danny Vera. Op plaats 3 staan André Rieu & Mirusia Louwerse. December en de eerste helft van januari zijn traditiegetrouw de periodes om (muzikaal) terug te blikken op het afgelopen kalenderjaar. De ene na de andere hitlijst wordt gepresenteerd en daar mag de uitvaartmuziek top 100 niet bij ontbreken.

Muziek als gespreksstarter

Muziek is voor velen belangrijk in het leven en bij het afscheid. Muziek typeert wie je bent en hoe je herinnerd wordt. Muziek maakt van mooie momenten, levendige herinneringen. Het helpt om waardevolle herinneringen vast te houden of terug te halen. Tegelijkertijd biedt het nabestaanden troost en helpt het bij de rouwverwerking.

Daarnaast is muziek vaak een gespreksstarter om het met een dierbare te hebben over het nemen van afscheid. Ook als er geen uitgesproken wensen zijn, is dat goed om te bespreken en vast te leggen in bijvoorbeeld een wensenboekje.

Met het publiceren van de Uitvaartmuziek Top 100 hoopt DELA dat praten over de dood minder beladen wordt.

Samenstelling top 100

Jaarlijks verzorgt DELA iets meer dan 50.000 uitvaarten. De lijst is samengesteld op basis van de muziek die is afgespeeld via het audiosysteem tijdens afscheidsdiensten in 30 crematoria en uitvaartcentra van DELA door heel Nederland. De top 100 is gebaseerd op meer dan 35.000 nummers die op DELA-locaties door heel Nederland zijn afgespeeld. De complete top 100 Uitvaartmuziek is ook terug te vinden op Spotify.

Opvallende verschillen

In de top 10 over 2022 domineren dit jaar de Nederlandse artiesten:

1. Sarah Brightman & Andrea Bocelli – Time To Say Goodbye (Con Te Partiro)

2. Danny Vera – Rollercoaster

3. André Rieu & Mirusia Louwerse – Ave Maria (Schubert)

4. Wim Sonneveld – Het Dorp

5. Miss Montreal – Door De Wind

6. Claudia de Breij – Mag Ik Dan Bij Jou

7. Rob De Nijs – Zo Zal Het Zijn

8. Frank Sinatra – My Way

9. André Rieu – The Rose ( instrumentaal)

10. Frans Bauer – ‘N Trein Naar Niemandsland

Daarnaast werd de nummer 1, “Time to Say Goodbye’ van Sarah Brightman & Andrea Bocelli, maar liefst bij 27 van de 30 Dela-locaties het meest afgespeeld. Ten opzichte van de lijst uit 2021 is er een aantal verschillen op te merken. Miss Montreal met haar nummer ‘Door de wind” dendert de top 10 binnen en neemt de 5e plaats in (2021: 13e positie). Tegelijkertijd maakt Marco Borsato een vrije val uit dezelfde top 10 en is nu terug te vinden op plaats 29 met het nummer ‘Afscheid nemen bestaat niet’. In 2021 bekleedde hij nog de 7e positie.

Ook zijn er op regionaal niveau verschillen ten opzichte van de landelijke lijst. Kijkend naar de top 5 per locatie dan is bij met name de Limburgse en Brabantse vestigingen het dialectlied favoriet. Aanvullend behoort het vogelengezang van Sweet People met name in Zuid-Nederland, van Goes tot aan Venray, tot de favorieten. Bijgevoegd is de top 5 per DELA-locatie (alfabetische volgorde).

Geef een reactie

Ontdek meer van NL Actueel 24

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder