cut off saw cutting metal with sparks
Photo by Anamul Rezwan on Pexels.com

Stijging afzetprijzen industrie zwakt verder af

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in januari gemiddeld 11,0 procent hoger dan in januari 2022, meldt het CBS. Dit is de kleinste prijsstijging sinds april 2021. In december waren de prijzen 14,2 procent hoger dan een jaar eerder. De in- en uitvoerprijzen van de industrie zijn als inflatie-indicatoren opgenomen in het prijzendashboard.

Stijging olieprijzen kleiner

De stijging van de afzetprijzen in de industrie hangt sterk samen met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. In januari kostte een vat ruwe North Sea Brent circa 78 euro. Dat was ruim 3 procent meer dan een jaar eerder. In december 2022 kostte een vat ruwe North Sea Brent olie ongeveer 77 euro, bijna 17 procent meer dan een jaar eerder.

Producten van de aardolie-industrie waren in januari 18,0 procent duurder dan in januari 2022. In december lagen de prijzen 27,1 procent hoger dan een jaar eerder. Ook in de chemische industrie hangt de afzetprijs over het algemeen samen met de olieprijs. De afzetprijzen van de chemische industrie waren in januari 4,9 procent hoger dan een jaar eerder. In december lagen de prijzen 10,6 procent hoger dan in december 2021.

In alle bedrijfsklassen van de industrie lagen de prijzen in januari hoger dan een jaar eerder.

Afzetprijzen industrie stijgen in januari

De afzetprijzen van de industrie zijn in januari ten opzichte van december met 1,4 procent gestegen. De prijzen op de buitenlandse markt stegen met 1,0 procent, de prijzen op de binnenlandse markt met 1,7 procent.

Laat een reactie achter

Reacties

Nog geen reacties. Waarom begin je de discussie niet?

Geef een reactie