Uit onderzoek van ASN Bank blijkt dat 84 procent van de Nederlanders zich zorgen maakt om het klimaat.

climate road landscape people

De weersextremen van afgelopen jaar hebben hier invloed op‘, zegt Piet Sprengers van de ASN Bank. Tegelijkertijd vond slecht 14 procent van de Nederlanders klimaat het belangrijkste thema tijdens de verkiezingen. Er waren andere onderwerpen die ook belangrijk vonden en meewogen zoals bestaanszekerheid en gezondheidszorg. “Desondanks vindt 56 procent dat de politiek zich in moet zetten om klimaatverandering tegen te gaan. De overheid en andere organisaties spelen een grote rol in het realiseren van een duurzame toekomst.”

Klimaatverandering en milieuvervuiling

Sprengers: “We moeten nu investeren om op lange termijn een welvarende samenleving te creëren waar iedereen van kan profiteren en die alle burgers zicht geeft op een goede toekomst. Als we de huidige economische koers voortzetten, stijgen de kosten door klimaatverandering en milieuvervuiling.

Milieuvervuiling moet zwaarder worden belast en arbeid en milieuvriendelijke producten moeten juist goedkoper worden. Denk aan maatregelen zoals eerlijke beprijzing, afschaffen van fossiele subsidies en wetgeving voor ketenverantwoordelijkheid om schade aan milieu en schending van mensenrechten te voorkomen.

Zo krijgen bedrijven die daar rekening mee houden een eerlijkere concurrentiepositie. Niet alleen de politiek, ook bedrijven en belangenorganisaties moeten hun verantwoordelijkheid nemen door te zorgen voor een duurzaam en betaalbaar aanbod voor consumenten. Het klimaatprobleem lost zich niet vanzelf op, steviger beleid en concrete stappen zijn noodzakelijk,” aldus Sprengers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *