Vanaf zondag zonkracht 7-8 verwacht

Vanaf zondag breekt een zeer zonnige periode aan en moet voor het eerst dit jaar in ons land rekening gehouden worden met een zeer sterke zonkracht 7-8. Dat betekent dat een onbeschermde huid al binnen 10-15 minuten kan verbranden. Na het sombere weer van eerder deze maand is onze huid nog weinig gewend. Hierdoor is het risico op verbranden extra groot. We adviseren dan ook om de huid goed te beschermen tegen de felle zon.

Tot dusver verliep juni somber en kwam juist vaak midden op de dag veel bewolking voor. Hierdoor was het risico op verbranden ondanks de lange dagen kleiner dan normaal. Ook kwam er de afgelopen weken relatief veel ozon voor in de stratosfeer, waardoor de zonkracht ook als de zon wel scheen lager uitviel dan normaal. De zonkracht kwam bij blauwe lucht uit op 5 of 6. Onze huid is dus, ondanks dat het vandaag al de langste dag van het jaar is, nog niet gewend aan een zeer sterke zonkracht. Dit betekent dat het risico op verbranden extra groot is.

Meer over de rol van ozon op de zonkracht is te lezen in ons artikel: De kracht van de zon

Veel zon vanaf zondag

Tot en met zaterdag is het nog wisselvallig en wordt zonkracht 7 nog niet gehaald. Er zijn nog veel wolken die de zon afschermen. Zondag wordt het op veel plaatsen een vrij zonnige dag, al kunnen stapelwolken de zon in het centrum en oosten ’s middags nog wel afschermen. Met een mix van stapelwolken en zon kan de zonkracht juist extra hoog uitpakken op de momenten dat hij tussen de wolken door schijnt. Zondag is de eerste dag van dit jaar dat we tussen 11 en 16 uur rekening moeten houden met zonkracht 7. Hierbij kan jouw onbeschermde huid al binnen 10-20 minuten verbranden.

Na zondag wordt het weerbeeld alleen maar zonniger. De zon domineert de nieuwe werkweek en daarbij loopt de temperatuur ook op naar zomerse waarden van 25 graden of nog wat meer. Daarmee nodigt het weer steeds meer uit om met blote armen en benen op pad te gaan. Heerlijk natuurlijk, maar vergeet je dan niet in te smeren met zonnebrandcrème en vermijd overmatige blootstelling aan de zon. Mogelijk dat de zonkracht halverwege volgende week in het zuiden van het land zelfs uitkomt op afgerond 8. Dat betekent dat je al na 10-15 minuten kan verbranden. 

Weren, kleren, smeren 

Meteovista en het Huidfonds adviseren om in het zomerhalfjaar werk te maken van ‘weren, kleren, smeren’. Meer hierover is te vinden in het online bericht op onze site: https://www.meteovista.be/nieuws/20-6-2024-vanaf-zondag-zonkracht-7-8-verwacht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *