Na energieleveranciers Vandebron en Budget Energie komen nu ook de grotere leveranciers zoals Vattenfall, Essent en Eneco met vaste terugleverkosten. Dit lag in de lijn der verwachting na de introductie van deze extra kostenpost eind vorig jaar. Hoewel de vaste terugleverkosten een doorn in het oog zijn voor vele zonnepaneelbezitters, is de vraag wat het alternatief is.
Tom Schlagwein van Overstappen.nl zegt hierover: “Door het grote succes van de salderingsregeling hebben nu ongeveer 2,6 miljoen Nederlanders zonnepanelen op het dak liggen. Dit zorgt voor een groot aanbod aan zonnestroom overdag: precies op het moment dat het minste energie wordt verbruikt door de meeste huishoudens. De verbruikspieken liggen vaak in de ochtend en in de avond. Deze mismatch in vraag en aanbod brengt extra kosten met zich mee, de zogenoemde onbalanskosten.“
Voorheen werd deze groeiende kostenpost door energieleveranciers afgeroomd op de gehele klantengroep: de klanten zonder zonnepanelen betaalden dus mee aan de kosten van de klanten met zonnepanelen. Schlagwein: “Je kan dus beargumenteren dat dit heel oneerlijk is en dat de vaste terugleverkosten een betere manier zijn van de herverdeling van de kosten.“
Nu wordt er moord en brand geschreeuwd over deze extra kosten volgens Schlagwein. “Begrijpelijk, want de terugverdientijd is nu ineens langer geworden. Maar wat is het alternatief? Bij Overstappen.nl is er daarom geen weerstand tegen deze extra kostenpost. De kosten van de groeiende problemen op het stroomnet worden nu gewoon eerlijker verdeeld.”
Nu leveranciers de vaste terugleverkosten doorrekenen, zie je ook dat leveranciers weer een aanbieding doen aan deze groep. Begin dit jaar concludeerde Overstappen.nl nog dat 90 procent van de leveranciers een vorm van uitsluiting doet bij klanten met panelen. Met de invoering van deze extra kostenpost is er weer veel aanbod voor klanten met zonnepanelen en genoeg te kiezen. Dat wordt van harte toegejuicht, ook al brengt dit wat extra kosten met zich mee.