ship with liquefied natural gas storage
Photo by Roy Kim on Pexels.com

Vastelastenbond ziet mogelijke explosieve stijging energieprijzen

Het optimisme over de gedaalde energieprijs is mogelijk van korte duur, want we kunnen onze borst natmaken voor prijsstijgingen, onzekere gasleveringen en dalende temperaturen. ‘Hoewel onze gasvoorraad nu nog goed gevuld is, betekent dit niet dat we daarmee de winter doorkomen,’ zegt Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond

Het conflict tussen Israël en Hamas zorgt voor een oplopende gasprijs en volgens Wolfert gaan we dat zeker voelen. De leveringszekerheid van vloeibaar aardgas (LNG) uit Egypte komt in gevaar door de oorlog in het Midden-Oosten.

Door het conflict met Hamas krijgt Egypte geen gas meer uit Israël. Een ander knelpunt is de Straat van Hormuz, een cruciale vaarroute voor LNG-tankers. Iran grenst aan deze straat en omdat dit land een vijand van Israël is, vormt dit een potentieel risico voor de gaslevering aan Europa.

Wolfert: “De afhankelijkheid van de wereldmarkt voor de gaslevering maakt ons kwetsbaar. Volgens bronnen van de Financial Times zet Brussel zich schrap voor mogelijke prijsstijgingen van gas deze winter, ondanks dat de gasvoorraden volledig zijn aangevuld.

Ook de Wereldbank maakt zich zorgen volgens Dirk-Jan Wolfert. “Als het conflict escaleert, zou de wereldeconomie volgens economen te maken krijgen met een “dubbele energieschok”, niet alleen door de oorlog in Oekraïne maar ook door het Midden-Oosten.

Consumenten kunnen zich met een contract met vaste tarieven wapenen tegen prijsstijgingen die kunnen ontstaan door dit conflict.

Laat een reactie achter

Reacties

Nog geen reacties. Waarom begin je de discussie niet?

Geef een reactie