VEH wil meer kleinschalige bouwvormen voor starters

AMERSFOORT – Vereniging Eigen Huis (VEH) wil dat het kabinet meer kleinschalige bouwvormen voor koopstarters mogelijk maakt om wonen betaalbaar te houden. Daarom kunnen starters dit weekend op Lowlands kennismaken met het zelfbouwconcept en zich aanmelden voor drie zelfbouwprojecten in de VEH-stand. ‘Hiermee geven wij het signaal af dat betaalbaar bouwen kán, en haalbaar blijft – ook met een demissionair kabinet,‘ zegt Karsten Klein, directeur Belangenbehartiging van Vereniging Eigen Huis.

Nog steeds is het voor koopstarters erg moeilijk om een eerste eigen woning te bemachtigen. Vooral nieuwbouwwoningen komen door de hoge prijzen steeds verder buiten hun bereik te liggen. Door de gestegen bouwkosten stagneert de nieuwbouw en zijn de projecten die wel nog opgeleverd worden vaak schreeuwend duur. De vereniging wil daarom dat er meer gekeken wordt naar alternatieve manieren – waar zelfbouw een voorbeeld van is – om betaalbare koopwoningen te genereren voor starters. ‘De komende jaren volgen we met veel interesse de zelfbouwers van projectontwikkelaar Steenvlinder op de voet om meer van dit soort bouwvormen te kunnen leren. Wij geloven in het zelfbouwconcept, willen dit bevorderen en consumentvriendelijker maken,‘ aldus Klein. 

Cascowoningen bij zelfbouw

Bij dit zelfbouw-initiatief worden bestaande, unieke gebouwen getransformeerd naar woningen of worden compleet nieuwe woningen gebouwd. In tegenstelling tot traditionele bouw worden deze zelfbouwwoningen casco opgeleverd. Dit betekent dat kopers, in dit geval starters, zelf bepalen hoe ze hun huis indelen en afbouwen, of ze dat zelf doen of daarvoor een aannemer inschakelen. ‘Vergis je niet: een huis zelf afbouwen is een flinke uitdaging waar je je schouders onder moet zetten en we lossen er de enorme woningnood onder starters niet mee op,’ benadrukt Klein. ‘Maar als de politiek meer van dit soort kleinschalige bouwprojecten aanmoedigt, zorgt alles bij elkaar voor meer betaalbare starterswoningen door heel Nederland.’ ‘En laten we in elk geval zien dat starters zelf de regie kunnen pakken: met zelfbouw maken we betaalbaar wonen mogelijk,‘ zegt ook Marnix Norder, oprichter van Steenvlinder.

Starters gezocht voor drie projecten

Op Lowlands kunnen starters een zelfbouw-wedstrijd aangaan en zich aanmelden voor drie zelfbouwprojecten. Zo krijgt een oud postkantoor in Apeldoorn een tweede leven, evenals een leegstaande kazerne in Grave, vlakbij Nijmegen. Beide gebouwen worden getransformeerd naar betaalbare starterswoningen. Ook krijgen starters de kans om in de Erasmusstraat in Rotterdam een nieuwbouwwoning af te bouwen. In totaal gaat het om 64 zelfbouwwoningen, variërend tussen de 22 en 75 vierkante meter, voor maximaal 300.000 euro. 

Van eigen tent naar eigen huis

Vereniging Eigen Huis staat dit jaar voor de tweede keer op Lowlands om aandacht te vragen voor de startersproblematiek. Dit keer als Vereniging Eigen Tent: van eigen festivaltent naar eigen huis. Met een knipoog naar de politiek kunnen Lowlanders het Actieve Herinnering-spel spelen, een vergeet-mij-niet-foto delen en op camera vertellen wat zij voor starters zouden doen als zij voor een dag woonminister zouden zijn. Een compilatie van deze video zal volgend jaar aan de nieuwe verantwoordelijke minister worden aangeboden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *